Péntek éjszaka országszerte közel 80 rendőr megsérült. Marseille-ben volt a legsúlyosabb a helyzet, de Lyonban is elszabadult a pokol.


Közel ezer embert letartóztattak a franciaországi zavargások negyedik éjszakáján, miközben péntek éjjel országszerte közel 80 rendőr megsérült. Sajtóbeszámolók szerint Marseille-ben és Lyonban kaotikus volt a helyzet – írja a 24.hu.

Ahogyan megírtuk, Franciaország több városában erőszakos tüntetések robbantak ki, miután a francia rendőrök egy közúti ellenőrzés során lelőttek egy 17 éves, algériai származású fiút Párizs külvárosában, Nanterre-ben kedden. Azóta folyamatosak a zavargások, ezért Emmanuel Macron francia elnök válságtanácskozást hívott össze csütörtökön, és elítélte az állami intézmények elleni támadásokat. Macron korábban „megbocsáthatatlannak” nevezte a tinédzser halálát. A fiút lelövő 38 éves rendőr ellen szándékos emberölés miatt indítottak eljárást.

Péntek éjjel a legsúlyosabb zavargások Marseille-ben voltak: a tüntetők kifosztottak egy Aldi üzletet, kukákat gyújtottak fel és tűzijátékokat lőttek a rendőrökre, ezért Benoit Payan polgármester kérésére rendőri erősítés érkezett a városba. Állítólag a tüntetőek egy fegyverraktárból több puskát is megszereztek, de lőszert nem vittek el. A zavargások negyedik éjszakáján Lyonban is hasonlóan kaotikus volt a helyzet.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!