Az Európai Tanács egyik legfontosabb szerve, az Általános Ügyek Tanácsa a jövő héten tárgyalhat arról a törvényről, amelyet a magyar parlament fideszes és jobbikos szavazatokkal kedden fogadott el, mondta el Clément Beaune, Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára a 24.hu-nak a Globsec21 konferencián, Pozsonyban.

Beaune azt mondta, több másik tagországgal, így például Németországgal egyetértve szeretnék, ha a pedofiltörvény melegek kirekesztésére használt módosításáról is tárgyalnának a tanácsban.

Kifejezetten aggódunk emiatt

- mondta Beaune, hozzátéve, hogy korábban is voltak problémák a jogállam helyzetével Magyarországon, ezt mutatja az is, hogy életbe lépett a hetes cikk szerinti eljárás Magyarország ellen. Az viszont Beaune szerint teljesen új, hogy szándékosan és direktben céloznak egy adott embercsoportot, ebben az esetben az LMBTQ-embereket.

Beaune szerint két dolgot lehet ilyenkor csinálni. Az egyik a politikai nyomás, amelyet nem érdemes elhanyagolni, mert ahhoz, hogy egy problémával kezdjünk valamit, először nevén kell nevezni és beszélni róla. A másik pedig az, hogy a célba vett embereket közvetlenül támogatják a negatív hatásokkal szemben. Szerinte például arról is érdemes vitatkozni ezek után, hogy nem érdemes-e az uniós jogállami mechanizmus hatáskörét szélesíteni, mert erre a konkrét ügyre például jelenleg nem lehetne alkalmazni.

Marjai János / 24.hu

Beaune alapvetően arról tartott beszélgetést, hogy mik lesznek a francia soros elnökség prioritásai. Franciaország 2022 elején veszi majd át az unió legfontosabb szervezőjének, a soros elnökségnek a szerepét a mostani elnöktől, a Portugáliát követő Szlovéniától. Szlovénia a jelenlegi politikai viszonyok alapján valószínűleg nem lesz kemény Magyarországgal szemben a jogállami ügyekben, megkérdeztük, hogy a francia elnökség keményebb fellépést tervez-e. Különös tekintettel arra, hogy a jogállami mechanizmussal kapcsolatos bírósági döntés és az alkalmazásához szükséges bizottsági vonalvezető elkészítése valahol a két soros elnökség közötti váltás idején várható.

Az államtitkár azt mondta, hogy reméli, a szlovén soros elnökség nem hagyja majd teljesen figyelmen kívül a jogállam kérdését. Ezzel együtt abban bízik, hogy a jogállami mechanizmus a jövőben direktebb, szélesebb hatáskörű eszköz lesz.

Kapcsolódó

Macron európai "magyar hangja" kijött a fényre

Clément Beaune mondja ki, amit a francia elnök diplomáciai vagy politikai okokból nem üzenhet nyíltan.

Szó volt a magyar vétók okozta politikai vitáról is, amelyben a németek már korábban jelezték, változtatni kell az unió külpolitikai döntéshozatali rendszerén. Beaune szerint Franciaország korábban szkeptikus volt azzal szemben, hogy módosítsák az EU közös külpolitikai döntéshozását, de a helyzet megváltozott. Szerintük most lehet változás, mert a gyakorlatban is problémát jelent, hogy egyetlen tagállam is el tudja gáncsolni az EU közös külpolitikai fellépését.

A probléma az, hogy az egyhangú szavazás elvetéséhez egyhangú szavazás kell

- mondta Beaune, és szerinte ezért nehéz lesz gyakorlati változást elérni.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!