Cikkünk folyamatosan frissül!

A közgyűlés első említésre méltó pillanata Láng Zsolt (Fidesz) felszólalása volt, aki bejelentette, hogy megalakult a Fidesz-frakció és a bizottsági munkában is "várhatóan részt tudnak venni". Ezt azért említette a volt II. kerületi polgármester, mert az alakuló ülésen a fideszesek igyekeztek tiltakozni a bizottságok megalakulása ellen, mert szerintük abban nem jutott nekik elég hely a mandátumarányuknak megfelelően.

A napirend megszavazása után személyi kérdésekről döntöttek nagy többséggel. Mivel az előterjesztés szinte az utolsó pillanatban készült el, és azt nem töltötték fel az ülés előtt, ezért erről később számolunk be.

Téli krízisellátás

Karácsony Gergely előterjesztése szerint 47 millió forintot különítenének el a hajléktalan emberek téli krízisellátására, ez a következőkre költhető el:

  • az éjjeli menedékhelyek soron kívüli, intenzív és koordinált élősködő-mentesítésére (poloska és csótányirtás),
  • a mozgáskorlátozott hajléktalan emberek elhelyezését segítő akadálymentesítések, a meglévő
    férőhelyeken belül,
  • aktív lábadozó féröhelyszám bővítésére,
  • alacsonyküszöbű férőhelyek többletkiadásainak fedezete.

Borbély Lénárd és Kovács Péter fideszes képviselők azt kifogásolták, hogy az egyik határozat szerint idősek otthonába kerülnének be hajléktalanok, mindketten azzal érveltek, hogy hosszúak a várólisták.

V. Naszályi Márta (Párbeszéd) azt mondta, hogy a hajléktalan emberek olykor idősek, így igenis jogosultak ugyanarra az ellátásra, mint akik nem hajléktalanok. Szerinte ennek az előterjesztésnek az elfogadásával régi adósságát törleszti a főváros, mert egységben kezeli a lakhatási gondokat, nem külön beszél hajléktalan emberekről.

Karsay Ferenc (Fidesz) azt mondta, hogy most is jogosultak az idősotthoni elhelyezésre azok is, akiknek nincs állandó lakcíme.

Nem értem, miért nem állnak be az idős hajléktalanok ugyanarra a várólistára?

- tette fel a kérdést a budafoki polgármester, aki szerint megfelelő szaktudású személyzet sincs az otthonokban.

Horváth Csaba (MSZP) arról beszélt, hogy annyira sok ember él az utcán, hogy "elég mély a merítés" ahhoz, hogy olyan emberek kerülhessenek be szociális alapon például idősek otthonába, akik minden szempontból megfelelőek az együttélésre. A DK-frakció részéről László Imre és Niedermüller Péter is arról beszéltek, hogy közös felelőssége a társadalomnak, hogy gondoskodjon a bajba jutott tagjairól.

Bagdy Gábor az átfogó szemléletet kifogásolta az előterjesztésből, amire V. Naszály válaszolt, hogy ez a krízisellátásról szól. Hozzátette, hogy a jövőben lakhatási kérdésekről szóló átfogó tervet fognak készíteni, mert

a hajléktalan embereknek nem hajléktalanellátásra, hanem lakhatásra van szükségük

- fogalmazott az I. kerületi polgármester.

A főpolgármester a szavazás előtt tisztázta, hogy az előterjesztés szerint felmérnék az idősek otthonaiban az üres helyeket, nem hosszabbítanák ezzel várólistákat. Erről a pontról külön szavaztak és 11-20 arányban leszavazták a javaslatot. A többi pontot egyhangúan megszavazták.

Parkolás

Láng Zsolt szerint jogilag nincs rendben az előterjesztés, amely felforgatná a budapesti parkolási piacot. A volt fideszes polgármester arról beszélt, hogy a fővárosi rendelet nem alkalmas arra, hogy beleszóljon kerületi parkolás ügyekbe, és ezért bár a tartalmával egyetért, így szerinte felesleges megszavazni. Számadó Tamás főjegyző azt válaszolta, hogy rendben van jogilag az előterjesztés.

Az egységesítésre törekvő rendelet szerint 2020. július 1-jétől a kerületi önkormányzatoknak maguknak, illetve az általuk erre létrehozott saját vállalkozásoknak kell majd végezni a parkolóautomaták üzemeltetését, a díjfizetés ellenőrzését, az ügyfélszolgálatok és egyebek fenntartását.

Úgy alakítja át a parkolási rendszert Karácsony, hogy az fájni fog a nyerészkedőknek

Fél éven belül kitehetik a kerületek az alvállalkozók szűrét.

Horváth Csaba kért szót, és elmondta, hogy zuglói polgármesterként benyújtott egy módosító javaslatot azért, hogy a mobilos fizetés kényelmi díját csökkentsék a jövőben. Az MSZP-s polgármester korábban bajba került, mert Zugló szerződni készült az egyik legrosszabb hírű parkolási céggel, majd elsőként jelentkezett az egységes rendszerhez csatlakozásra.

Ne haragudjon főpolgármester úr, de önre bízni a parkolási rendszer átláthatóvá tételét olyan, mint a Viszkis rablóra bízni egy bank védelmi rendszerének megtervezését

- mondta a fideszes Pintér Gábor, aki szerint Zugló napi 1 milliós mínuszt termelt parkolásból Karácsony idején.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!