Az ukrán elnök a háború kitörése óta először hagyta el országát.


Mint azt mi is megírtuk, Ukrajna elnöke az Egyesült Államokba utazott szerdán, hogy találkozzon az amerikai elnökkel. Ez azért is jelentős lépés, mert

Most azonban kivételt tett, méghozzá azért, mert az Egyesült Államok új, 45 milliárd dolláros katonai segélycsomagot küldenének az országnak, amely Patriot rakétarendszereket is tartalmazna. Erről a nap folyamán szavazhat is a kongresszus, amely előtt akár beszédet is mondhat az ukrán elnök.

Azt a Fehér Ház is jelezte, hogy Zelenszkij látogatása „megerősíti az Egyesült Államok szilárd elkötelezettségét az iránt, hogy addig támogassa Ukrajnát, ameddig csak kell, legyen ez gazdasági, humanitárius vagy katonai segítségnyújtás”.

A két vezető a találkozójuk után közös sajtótájékoztatót tartott, majd a Capitol Hillbe mennek a szenátusa és a képviselőház közös ülésére.

Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Zelenszkij amerikai látogatására úgy reagált, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítások még inkább elmélyíthetik az orosz-ukrán konfliktust, ami nem sok jót ígér Ukrajna számára.

Fotókon Zelenszkj megérkezése Washington és találkozója Bidennel a Fehér Házban.

Forrás: Guardian


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!