A hely szerelmese, elhivatott túravezetője, Demecs Norbi megmutatta, milyen csodák várják azokat, akik a következő napokban szívesen szétnéznének a téli világban.

November 28-a, kedd reggelre virradóra friss hópaplan borította be hazánk északi, északkeleti régióit. Mostanra több vármegyében is 10-15 centiméter vastagságú hótakaró fedi a tájat. Mesés hópaplan alá bújtak a Mátra magasabb csúcsai is, ahol tündérmesébe illő szépség fogadja a tél szerelmeseit. Mátraháza, Kékestető és Mátraszentimre térségének csodáit mutatjuk - írja képes beszámolójához Demecs Norbi.

Manapság egyre ritkábban látunk havat hazánkban, lassan kezdenek eltűnni a “régi idők telei”. Az Északi-Középhegységben azonban többnyire minden szezonban vannak olyan periódusok, amikor igazi téli birodalommá válnak a hegyek és az erdők. Idén most, november 28-án jött el ez a pillanat - nem is volt más teendő, mint felkerekedni és megörökíteni az “első hó” szépségeit.

Ameddig a sík területeken eső, addig a Mátra magasabb csúcsain már szilárd formában, vagyis hó formájában hullott a csapadék - egy bizonyos határ fölött. A gyöngyösi esőt követően Mátrafüred és Sástó térségében még havas eső, majd Mátraháza magasságától már hó hullott a tájra, varázslatos téli meseországgá varázsolva a környéket. Az ország egyik legismertebb, klimatikus üdülő- és gyógyhelye, Mátraháza valóságos karácsonyi képeslapokra illő pillanatokat tárt elém: a ropogó hó, a roskadozó ágak és a csüngő jégcsapok tudatták: itt a tél!

Kékestetőn járva a csúcson túl érdemes ilyenkor egy szép körsétát tenni a Sas-kő felé vezető ösvényen vagy éppen a Jávoros-forrás környékén. Galyatetőn a kemény mátrai andezitből épült Kodály kápolnát, a csodás parkot és a Kodály Zoltán sétány varázslatos fenyveserdejét érdemes megcsodálni, melyek ünnepi üdvözlőlapok nyomatait elevenítik meg.

Végül Mátraszentimre, országunk legmagasabban fekvő települése volt az utolsó állomásom, ahol a hangulatos utcák képe és a csend kincset érő varázsa találkozott lelkemmel a sűrű havazásban. A mesekönyvek lapjaira illő havas utcaképnél semmi sem tükrözte volna jobban: néhány nap és beköszönt a “csend időszaka”, az advent.

A következő napok előrejelzései szerint újabb havazás várható a hegyekben, így érdemes lesz ellátogatni a Mátra mesés tájaira. Célszerű azonban nem csupán a frekventált célpontokat, de a kevésbé ismert, ám annál szebb kirándulóhelyekre is ellátogatni, amelyekről könnyedén tájékozódhatunk weboldalak, a közösségi média segítségével vagy turistatérképek által is.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!