138 lakásos ház égett Spanyolországban, legalább négy ember életét vesztette, 19-en eltűntek.

A lángokat egész éjjel oltották a tűzoltók a 138 lakásos komplexumban, amelyet továbbra is hűtenek, de még így sem tudtak bejutni az épület belsejébe. 14 embert szállítottak kórházba, köztük hat tűzoltót és egy gyereket is, többségüket füstmérgezés gyanújával. A sérültek ellátására tábori kórházat alakítottak ki a helyszínen. A társasház lakói közül többeket az erkélyekről mentettek ki tűzoltósági daruval a lángoló épületből. Éjszakára buszokkal szállították őket a város különböző szállodáiba, és gyűjtést indítottak számukra

Az első vélemények szerint a gyors terjedéshez hozzájárult az erős, óránként 50-60 kilométeres erősségű szél, valamint az épület burkolatának poliuretán anyaga is. A tűz nagy kiterjedése miatt a közeli városokból, Alicantéból és Castellónból is vezényeltek át tűzoltóegységeket, valamint bevonták a katonaság speciális egységét.

Helyi jelentések szerint a tűzoltók több lakost is kimentettek daruk segítségével, köztük a hetedik emeleten lakó házaspárt. Egy nő arról beszélt, hogy látta, ahogy a tűzoltók megpróbáltak kimenteni egy tinédzser fiút, aki az épület első emeletén rekedt. „Kinéztem az ablakon és láttam, hogy

– mesélte egy szemtanú a spanyol tévéseknek. „Nem hittem el, amit látok. A szemközti épület egész oldala lángokban állt” – tette hozzá egy helyi lakó.

Esther Puchades, a Valenciai Ipari Műszaki Mérnöki Főiskola alelnöke az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy korábban megvizsgálta az épületet. A külseje poliuretán anyagból készült, amelyet a gyúlékonyságtól való félelem miatt már nem használnak széles körben. A burkolatot a szakemberek korábban hőszigetelő hatásúnak minősítették, de a közte és a burkolat közötti szellőzés vagy rés miatt erősen gyúlékony lehet – írja beszámolójában a BBC.

A burkolat kérdése a londoni Grenfell Tower 2017-es tragédiáját idézi. Akkor a burkolatot hibáztatták, mert elősegítette a lángok továbbterjedését, amikor a tűz kitört. 72 ember halt meg.

A tragédia miatt Valencia városa háromnapos hivatalos gyászt rendelt el.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!