A Dunakorzón napközben már bontották a mobilgátat, és megkezdték a vízparti sétány rendbehozatalát. A folyóba ömlő Bükkös is lassan újra visszaváltozik patakká.

Szentendrén szombat hajnalban tetőzött az árvíz, a 2013-as szint alatt, de így is igen magas volt, 780 centiig duzzadt a Duna. A belvárost a mobilgát védte meg, míg a széleken homokzsákokkal védekeztek. Több alacsonyabban fekvő utcát és az ottani házakat, valamint a Pap-szigetet is elöntötte az ár. Csütörtök délelőttre azonban már lassan visszatért a folyó a medrébe, így megkezdődhetett a védekezésben használt zsákok elszállítása és a mobilgát bontása.

Az árvíz rengeteg iszapot rakott le, és kidőlt fákat, ágakat és sok hulladékot is maga után hagyott. A part menti sétány egy részét már megtisztították, de még jócskán maradt feladat. Munkatársunk beszámolója szerint a víz még most is hatalmas fákat sodor magával, egy részük pedig a kanyarban kisodródva hangos csattanással torpan meg a vízzel ellepett ártéri fák tövében, a közelben lévő madarak, vadkacsák nem kis riadalmára.

A városon átfolyó Bükkös-patak is leapadt. Az árvíz ugyanis visszaduzzasztotta, és a máskor békésen csordogáló keskeny patakból folyót varázsolt. A visszahúzódó Duna most visszaadta a patakmedret is, de nyomában jól látható iszapréteg rakódott ki, ami most mutatja, hogy milyen megdöbbentő mennyiségű vizet kellett elviselnie a patakparti töltésnek is.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóság csütörtök este azt közölte: "A mobilgát bontását a VSZ befejezte, így megnyitottuk a Dunakorzót a forgalom számára! Felhívjuk azonban figyelmüket, hogy a mobilfal és a szervizút közötti füves partoldal jelenleg iszapos, vizes és csúszós. A balesetveszély elkerülése érdekében a terület tisztítási és helyreállítási munkálatok miatt lezárásra került. Kérjük, fokozottan figyeljenek és kerüljék a lezárt részt!"

Íme ilyen volt a helyzet pár nappal a Duna tetőzése után:

Dunapart:

Bükkös-pataknál:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!