Évente közel 50 nő hal meg családon belüli bántalmazás miatt. Rájuk emlékeztek ma az Eötvös10-ben és a belváros utcáin.

November 25. a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja. Ennek apropóján szombattól 16 napon át 16 Akciónap globális kampány kezdődik, melynek célja a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés.

Ennek első aktusaként ma 16 cserben hagyott, meggyilkolt nő történetét mondták el a megemlékezők az Eötvös10 Művelődési Házban.

Ezután elindultak az Andrássy út és Eötvös utca kereszteződése - Andrássy út - Hősök tere útvonalon, a téren pedig gyertyagyújtással emlékeztek az áldozatokra.

Az esemény Facebook-oldalán a szervezők (Nők a Nőkért az Erőszak Ellen –NANE Egyesület, Patent Egyesület és 16 Akciónap A Nők Elleni Erőszak Ellen) azt írják: „ idén is megemlékezünk azokról a nőkről, akiket az elmúlt évben partnerük, volt partnerük vagy egyéb férfi családtagjuk ölt meg. Megemlékezünk azokról a gyerekekről is, akiket az elmúlt év során párkapcsolati, családon belüli erőszakkal összefüggésben öltek meg. Azokról is megemlékezünk, akiket régebben öltek meg, de csak az elmúlt évben derült ki, hogy ilyen gyilkosság áldozatai.

Az idei kampány során kiemelt figyelmet fordítunk arra az intézményrendszerre, amely a bántalmazott nőket és gyerekeiket megvédeni és segíteni hivatott. A hatóságok, intézmények gyakran nem teljesítik ezt a feladatukat - az áldozatok sokszor úgy érzik, hogy ezek a szervek cserbenhagyják, elárulják őket. Pedig ha az erőszak súlyosságát megfelelően felmérnék, ha hatékony védelmet biztosítanának az áldozatoknak, visszatartó erejű büntetést szabnának ki az elkövetőkre, ha a gyermek legfőbb érdeke az intézményrendszer szemében a biztonságban, erőszaktól mentes környezetben való felnövés lenne, ezzel életeket is lehetne menteni.”

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!