Amerikai kutatók szerint az újonnan kifejlesztett nyelvi dekóder fő célja a beszédképességüket elvesztett emberek megsegítése, de elismerik, az új technológia a magánélettel kapcsolatos etikai aggályokat is felvet.


A Texasi Egyetem munkatársai egy olyan nyelvi dekódert fejlesztettek ki, amely mesterséges intelligencia segítségével szöveggé tudja alakítani az ember gondolatait az illető agyi tevékenysége alapján. A Nature Neuroscience folyóiratban megjelent tanulmány szerint

– írja a Science Alert.

Alexander Huth, az austini Texasi Egyetem idegkutatója és Jerry Tang, a tanulmány társszerzője elmondta,

A rendszert tesztelő laboratóriumi kísérlet során fMRI-t, azaz funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatot használtak, miközben három ember 16 órát töltött az fMRI-gépben történeteket hallgatva. A kutatók összepárosították a mért adatokat a történetek nyelvi jellemzőivel, ezáltal a dekóder megtanulta, hogy a szavak milyen agyi tevékenységekhez kapcsolódnak. Ezután a kísérlet résztvevői új történeteket hallgattak meg, az algoritmus pedig a korábban tanultak alapján képes volt szöveggé alakítani a hallottakat, azaz a három ember gondolatait.

– mutatott rá Tang, aki szerint ezzel a gondolatolvasási technológia határait feszegetik.

Huth szerint a kísérlettel arra a következtetésre jutottak, hogy ezzel az új technológiával olyasmit dekódolnak, ami mélyebb a nyelvnél, majd ezt nyelvvé alakítják. A kutatók bíznak benne, hogy a találmányuk egyszer majd segíthet azoknak, akik valamilyen betegség miatt nem tudnak beszélni. Ám azt is megértik, hogy ez a magánélettel kapcsolatos etikai aggályokra ad alapot, ezért a rendszerül használatának szabályozását is támogatják.

David Rodriguez-Arias Vailhen, a spanyol Granadai Egyetem bioetika-professzora arra figyelmeztetett,

ezáltal pedig veszélybe kerülhet az emberek privát szférája.

Tang egyébként kitért rá, hogy a vizsgálatok alapján a dekóderük egyáltalán nem működik azoknál, akiknek agyi tevékenységét nem mérték fel órákon keresztül fMRI-géppel.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!