Az Idő Kereke 2021-es első évad meglepően jól sikerült. Élvezetes, sodró lendületű, klasszikus high-fantasy, néhány új ötlettel és ismerős elemekkel. És hogyan sikerült a második évad?

Képzeljünk el egy fantasy-világot, ahol a gonosz a varázslatban rejlik, és az, aki használja, gonosszá válhat. Nem feltétlenül tudni, kiben lehet megbízni. Szörnyek törnek rá az emberre az egyik irányból, másikból pedig egy hódító nemzet.

ha megtanulják kihasználni Isten adta képességüket. Izgalmasan hangzik? Hát az!

Az első három rész engem teljesen meglepett. Elsősorban nem a tartalmával, hanem az érkezésével. Nem számítottam a folytatásra, reklámokkal, előzetesekkel sem találkoztam, semmi előzetes információt, hírverést nem hallottam arról, hogy mikor indul a legújabb kaland. Pedig ezt a sorozatot érdemes lenne nézni! Kicsit ismételnem is kellett, hogy mik történtek pontosan az első évadban, de alapvetően

Így az is hamar képbe hozhatja magát, akiknek megkoptak az emlékei. Amit első körben tisztázni kell: az első évad megtekintése elengedhetetlen, a cselekményt szinte lehetetlen követni, ha csak úgy belecsöppenünk az Aes Sedaiok és a Sötét úr háborújába. Annyi szálon fut a sorozat, hogy alapos háttérismeret nélkül elvesznénk.

Mi is Az Idő Kereke története? Van egy nagyon ősi, már-már a bibliai Lucifer szintjén mozgó gonosz erő, ami próbál áttörni az emberek világába. Ezt az erőt, egy férfi varázslat segítségével megpróbálta kiszabadítani, akit ezek után elneveztek a „Sárkánynak, aki összetörte a világot”. Végül nagyon nehezen legyőzték a helyi varázslónők, akiket ebben a fantasy-világban fókuszálóknak hívnak, és van egy gyűjtőnevük: az Aes Sedai. A csata után megtiltották, hogy férfiak fókuszáljanak, mert őket megmérgezi a Sötét nagyúr gonoszsága.

de mint az utolsó percekben kiderült, igazából csak szabadon engedte vagy a gonoszságot magát, vagy az egyik legerősebb követőjét – ez még nem tiszta eddig. Innen veszi fel a fonalat a 2. évad, ahogy a bevezető rész megmutatja mi is történt főszereplőinkkel az elmúlt öt hónapban. Rand elmenekült, mindenki azt hiszi, hogy halott, amire azért volt szükség, mert rájött, hogy ő a Sárkány újjászületve. Szerelme Egwene (Madeleine Madden) és barátnője Nynaeve (Zoë Robins) Aes Sedainak tanul a fővárosban, jóbarátjuk Perrin (Marcus Rutherford) gonoszokra vadászik a határvidéken, míg Mat (Dónal Finn), az előző évad egyik nagy fekete báránya, rabságban szenved.

Az első rész tökéletes bevezető, igazán tempósan vezeti végig a nézőt a lábmosóvíztől, a melegvizes medencén át, hideg vízig. Klasszikus high-fantasy klisék dögivel, rasszizmus más fajok és népek között, mindenkinek van valami „young adult”-os különleges képessége, és sorra derülnek ki furcsábbnál furcsább titkok. Arról nem is beszélve, hogy míg a gonosz szörnyeken keresztül próbál előre törni, és megkeseríteni szereplőink életét, addig a másik irányból egy idegen nemzet a seregét is rászabadítja a kontinensre.

Igazi kétfrontos háború veszi kezdetét, és ennek az elsöprő viharnak a közepén vannak hőseink.

Folyamatosan árad a sorozatból a hangulat, minden képkockáját átáztatja a high-fantasy atmoszféra. Sok klasszikus, vagy ismerős elemből építkezik, legfiatalabb, legesetlenebb karakterből lesz a legerősebb, aki barátnak látszik sokszor ellenség, az Aes Sedai iskolás részek erős Harry Potter-áthallásnak tűnenk, és valahogy csavar az egészen úgy, hogy frissnek hat, és a tempó végéig sodró marad.

A főszereplők továbbra se kiemelkedő színészek, természetesen a mindig remek Rosamund Pike és Daniel Henney páros kivételével. Az Idő kereke szívét és lelkét a karakterek közti kapcsolat, interakciók adják. Az összes főbb szereplő továbbra is szenved, nyomja a vállukat a titkuk, hogy mind-mind különlegesek a maguk módján, és mindenki poszttraumás stresszben szenved. Továbbra is jó nézni a szép színészeket, és színésznőket, ahogy legyőzik a gonosz szörnyeket, és ahogy az erős varázslók a háttérben elárulják egymást a hatalomért.

Találkozhatunk Elayne Trakanddal, akit a remek Ceara Coveney alakít, ő az Andor birodalom örököse és egyben Aes Sedai-tanonc. Üdítően könnyeden hozza Ceara ezt az amúgy közönségkedvenc karaktert. Új szereplők közé vehetjük Dónal Finn Mat Cauthonját, mert újraosztották a szerepet, az első évad Matje nem tudta összeegyeztetni a beosztásával a forgatásokat, ezért új színészt találtak az amúgy jutalomjátéknak tűnő zsivány figurára. Eddig úgy érzem az előző Mat jobb volt, de messze van még a második évad vége. Illetve többet kapunk majd a Sötét nagyúrból, vagy leghűbb szolgájából – még mindig nem tudjuk 100%-osan melyik is –

Valamint nem mehetünk el az első évad Logainja mellett sem, akit a netflixes A nagy pénzrablásból ismerős Álvaro Morte alakít, várhatóan a második szezonban többet láthatunk belőle is. Igazán illusztris társaság, ami részről részre bővülni fog.

A kamerák mögött is ügyes szakemberek vannak, az első két részt Thomas Napper, míg a harmadikat Sanaa Hamri rendezte, mindkét rendező hozta a kötelezőt, élvezetes, sodró tempójú fantasyt kapunk. Az effektek, kosztümök és díszletek szinte mozifilmeket megszégyenítőek, látszanak minden képkockán az elköltött Amazon-dollármilliók. A harcjelenetek eddig nem kiemelkedőek, de igazából nem is volt sok belőlük,

De nem félek, úgy gondolom, lesz itt még akciódús esemény a maradék hat részre, hiszen alapanyag van dögivel. Az Idő Kereke-sorozatot Robert Jordan író nem aprózta el, élete folyamán tizenegy kötet jelent meg, és még három a halála után, amiket más írók fejeztek be a jegyzetei alapján. Tehát ha sikeres marad a sorozat, nincs megállás, és reméljük, feldolgozza az Amazon az egész regényfolyamot, hasonlóan remek minőségben. Az Idő Kereke megtekinthető az Amazon Prime műsorán magyar szinkronnal.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!