A Magyar Szállásadók és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a mostani magas infláció mellett természetes, hogy utazásra kevesebb jut. A balatoni visszaesés is várható volt, de pozitívum, hogy ott is nőtt a külföldiek száma.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által nyilvánossára hozott legfrissebb turisztikai adatok szerint 2023 júliusában a szálláshelyeken 2,2 millió vendég 6,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma így 4,3 százalékkal magasabb, a vendégéjszakáké viszont 1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A külföldi vendégéjszakák száma jelentősen, 13 százalékkal emelkedett idén, a belföldi vendégéjszakák száma viszont csökkent, nem is kevéssel, 8,4 százalékkal.

A számok mögött álló tendenciákról kérdeztük Flesch Tamást, a Magyar Szállásadók és Éttermek Szövetségének elnökét.

- A belföldi vendégéjszakák a frissen megjelent adatok szerint több mint 8%-kal estek vissza, az Inforádiónak ezt egyrészt az inflációval, másrészt pedig azzal indokolta, hogy idén már mindenféle korlátozás nélkül lehet külföldre utazni. Ez azt is jelenti, hogy amíg nem javul a gazdasági helyzet, addig szinte kizárólag a középosztályra támaszkodhat a belföldi turizmus?

- Azt gondolom, hogy a 8 százalékos visszaesés azért nem egy tragikus szám. Nyilván van olyan, akit ez területtől és szállodától függően jobban megvisel, de van olyan szálloda is, aki semmilyen visszaesést nem produkált, sőt még jobban is teljesített.

A most már folyamatosan csökkenő infláció remélhetőleg a segítségünkre lesz a továbbiakban, emellett az a réteg, aki nyáron el tudott utazni külföldre, az ősszel esetleg megengedhet magának még egy-két hosszú hétvégét belföldön is. Ezenfelül ott vannak még azok a szállodák is, akik céges rendezvényeket és csoportokat is fogadnak, náluk a most következő időszak elég erős szokott lenni, úgyhogy mi bizakodóak vagyunk az ősszel kapcsolatban. Azt viszont fontos leszögezni, hogy a mostani nyár összességében pozitív lett, ha az összképet nézzük, hiszen a külföldi vendégéjszakák nagyjából tudták kompenzálni a belföldieket.

- A Magyar Turisztikai Ügynökség elsősorban azt emelte ki az adatokból, hogy a 2019 júliusához viszonyítva kifejezetten jók a számok, miközben tavalyhoz képest csak minimális a visszaesés. 2019-re „rekordévként” hivatkoznak, az akkori kiemelkedő számok teszik ennyire fontos hivatkozási alappá vagy egyszerűen arról van szó, hogy ez volt a Covid előtti utolsó év?

- Mi nem rekordokban szoktunk gondolkodni, szerintem nem is kell mindig rekordot dönteni. A mi iparágunkban inkább a konzisztencia, a folyamatos jó teljesítmény az, ami sokkal fontosabb.

Hogy ez kevesebb, mint a tavalyi évben, az természetesen számos vendéglátósnak, szállodásnak nehézséget okoz, különös tekintettel vidéken, de összességében a magyar turizmus az idei évben egyelőre rendben van.

- Azt látjuk, hogy a budapesti számok alapvetően nem rosszak, a Balatonon viszont aggasztó, hogy a belföldi vendégéjszakák száma visszaesett, hiszen ott a belföldi turizmus súlya a sokszorosa a külföldinek.

- Azért azt is el kell mondani, hogy 2022-ben nagyon jó évet zárt a Balaton, ehhez képest nézve van most kevesebb belföldi vendégéjszaka. Tavaly azonban a bizonytalan helyzet miatt utaztak jóval kevesebben külföldre, és a Balaton az, amelynek a legnagyobb ellenlábasa a tenger nyáron. Ilyen szempontból

Szerintem a Balatonnal kapcsolatban sem a számokkal kellene most már foglalkozni, hanem azzal, hogy hogyan tudunk még inkább minden tekintetben minőségi szolgáltatást nyújtani, amivel több embert idevonzunk, legyen az belföldi vagy külföldi. Az idei szezont kipipáltuk, abszolút nem lett tragikus, attól függetlenül, hogy alacsonyabbak lettek a számok, innen lehet majd tovább haladni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!