A kormány csak abban az esetben terjeszti be újból szavazásra a Brexit-megállapodást, ha bízhat abban, hogy ezúttal elegendő számú képviselő hajlandó támogatni az egyezményt.


"Fizikai képtelenségnek" tartja a brit pénzügyminiszter, hogy az Egyesült Királyság kiváljon az EU-ból március 29-én. Philip Hammond szerint egyszerűen túl kevés idő maradt addig, így a Brexit akkor is lehetetlen lenne, ha a parlament megszavazná a kormányfő javaslatát – nyilatkozta a BBC-nek, írta meg az Index.hu.

Theresa May brit kormányfőt rövid időn belül kétszer is leszavazták, így a kormány csak akkor terjeszti az alsóház elé a jövő héten a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő megállapodást, ha biztos abban, hogy az egyezmény elfogadásához megvan a többség – idézte Hammondot az MTI.

Ahogyan azt megírtuk, támogatta csütörtökön a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének halasztását célzó kormányzati beterjesztést. Az indítvány alapján a brit kormány kezdeményezi az Európai Uniónál a kilépés törvényben rögzített jelenlegi, március 29-i határidejének meghosszabbítását.

Theresa May miniszterelnök figyelmeztette a képviselőket arra, hogy a Brexit-megállapodás elfogadása nélkül nagy valószínűséggel ennél jóval hosszabb halasztásra lenne csak lehetőség, és ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a május végén esedékes európai parlamenti választásokon.

A brit kormány június 30-áig kéri a hosszabbítást, de ez a viszonylag rövid halasztás a kormányzati indítvány szerint akkor reális, ha az alsóház március 20-áig – az EU-csúcs kezdete előtti nap végéig – elfogadja a Brexit-megállapodást – írta az Index.hu. Philip Hammond pénzügyminiszter azonban a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a kormány csak abban az esetben terjeszti be újból szavazásra a Brexit-megállapodást, ha bízik abban, hogy ezúttal elegendő számú képviselő hajlandó támogatni az egyezményt. "Még nem tartunk itt" - tette hozzá.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!