Időhúzás, magyar belpolitikai játszma, valójában ez csak a fideszes frakció küldöttsége - ezekkel az érvekkel reagált Erkki Tuomioja a látogatásra.


Kocsis Máté és Orbán Viktor szerint "komoly vita" alakult ki a Fidesz-KDNP balatonfüredi frakcióülésén Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról. A miniszterelnök elmondása szerint azt kérte a képviselőktől, hogy támogassák a csatlakozást, ám több Fidesz-képviselő szerint svéd és finn politikusok "többször is durván, sokszor közönségesen sértegették Magyarországot" az elmúlt években.

A megoldás az lett, hogy parlamenti delegációt küld a Fidesz a két országba Hende Csaba volt honvédelmi miniszter vezetésével. Ám Finnországban úgy fest, komoly politikusok a helyén kezelik a látogatást:

– ezt mondta Erkki Tuomioja, a finn parlament külügyi bizottságának alelnöke a Demokraatti-nak.

A 444.hu szerint a szociáldemokrata politikus – aki 2000-2007, majd 2011-15 között külügyminiszter is volt – nem a magyar parlament, hanem a Fidesz-frakció látogatásának tekinti a fideszes képviselőcsoport helsinki útját, és azt is mondta, hogy magyar belpolitikai játszmáról szól az egész.

A NATO-csatlakozáshoz a 30 tagállam parlamentjeinek jóváhagyására van szükség, amit 28 ország szeptember végéig meg is tett, kivéve Magyarországot és Törökországot.

A fideszes képviselők egyebek közt azt mondták, hogy olyan országok kérnek most szívességet, amelyeknek a képviselő azt akarták, hogy Magyarország ne juthasson EU-s pénzhez.

Így aztán újabb két hetet csúszik a két ország NATO-csatlakozásának megszavazása, március 20-án dönthet majd az Országgyűlés.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!