A XVI. kerület polgármestere és helyettesei mellett irodavezetők, valamint a mezőőrség képviselője is Nizzába utazhatott. Kovács Gábor szerint ez hosszú évek óta hagyomány. Jövőre Skóciába mennek.


A XVI. kerületi iskolaigazgatók mellett a polgármester és helyettesei, fideszes képviselők, irodavezetők, de még a mezőőrség képviselői is részt vettek a francia Riviérára szervezett tanulmányúton, tudta meg a 24.hu. A 39 fő négynapos utazására 13 millió forintot költött az önkormányzat.

Kovács Péter polgármester szerint ez nemcsak tanulmányút, hanem egyben csapatépítő rendezvény is, melynek 1996 óta hagyománya van a kerületben, és ezt 2006-os megválasztása óta ő sem szakította meg. 2019-ben Barcelonára több mint 8 millió forintot, 2021-ben Szentpétervárra 14 milliót, tavaly pedig Portó esetében 10 milliónál is többet költöttek hasonló útra, míg 2020 feltehetően a koronavírus-járvány miatt maradt csak ki. 2024-ben a tervek szerint Skóciába látogatnak.

A lap kérdésére Kovács Péter megjegyezte, hogy a tanulmányutat az önkormányzat és a résztvevők közösen finanszírozták. Hangsúlyozta, hogy nem luxusnyaraláson vettek részt, ugyanis fapados repülőjárattal utaztak, a reptér melletti 3 csillagos szálloda 3 ágyas szobáiban és a pótágyon voltak elszállásolva. Egy kerületi tanár szerint ugyanakkor ezt a pénzt költhették volna az iskolákra is.

„A kréták, a táblafilcek, mind nagyon vacak. Saját pénzünkből kell mindent beszerezni. Színes fénymásolónk nincsen, egyetlen fekete-fehér fénymásolónk és nyomtatónk van. De ha kicsit többet másolunk, már megkapjuk a magunkét. Nagyon nagy spórolásban kell lenni” – panaszkodott a lapnak.

A közérdekű adatigénylésből Nemes Gábor, a DK helyi képviselője szerint kiderül, hogy a 39 fős küldöttség csupán kis részét alkották a tanárok, miközben Kovács végig tanulmányútról beszélt.

„Amikor ilyen tiltakozáshullám van, és az intézményekben uralkodó állapotok foglalkoztatják a közvéleményt, egy polgármesternek talán nem kellene kísérletet tennie, hogy az intézmények vezetőit megvásárolja, és ezt politikai eszközként használja az elégedetlenkedőkkel, a tiltakozó tanárokkal szemben. Ugyanis a tanulmányút híre hamar körbefutott a kerületben” – tette hozzá a képviselő, aki egyelőre még nem látta az állítólagos tanulmányúton beszerzett tapasztalatok írásbeli összegzését.

A Momentum helyi képviselőjének azzal indokolták a nizzai helyszínválasztást, hogy egy klímavédelmi konferencián vettek részt a városban. Ugyanakkor a környezet- és klímavédelmi bizottság LMP-s elnökét, Hollai Gábort nem hívták meg az útra.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!