Róbert atya több szálon kötődött a kormánypárthoz, ifjúsági táborokat, sőt szexuáledukációs programokat is szervezett.


Újabb botrány a katolikus egyházban: Róbert atya, kecskeméti plébános, akit a Fidesz korábban kitüntetett, nemrég felfüggesztésre került súlyos pedofil vádak miatt – írja a Népszava.

Több forrás szerint H. Róbert évekkel ezelőtt kiskorúak ellen követett el szexuális visszaéléseket, köztük egy kilencéves gyereket is áldozatai között tartanak számon. Az ügyet a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség is vizsgálja. A plébánosról elsőként a Pesti Srácok írt, majd Józsa Bálint, a Momentum kecskeméti elnöke meg is nevezte a lapnak a papot.

H. Róbertet hosszú évekig tartó pedofil cselekményekkel vádolják. Az egyik áldozatát egy egyházi közösségben ismerte meg, ahol világi hívek és egyházi személyek közösen éltek. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye azonnal felfüggesztette H.-t, miután értesültek az ellene felhozott vádakról, és átfogó vizsgálatot indítottak. Róbert atya a szexuális visszaélések egy részét Homokkomáromban, a Nyolc Boldogság Közösség rendezvényein követte el, ahol ifjúsági táborok és lelkigyakorlatok zajlanak.

Személye a kormánypárti kapcsolatai miatt is figyelmet érdemel. Hasonlóan a korábban botrányba keveredett Bese Gergőhöz, H. Róbert is szorosan kötődött a Fideszhez, számos rendezvényen közös fotókon látható olyan fideszes politikusokkal, mint Font Sándor, Soltész Miklós vagy Salacz László. 2017-ben a Fideszes kecskeméti önkormányzat még Ifjúság a Közösségért Díjat is adományozott neki, amit később viszonzott: templomát fideszes kampányrendezvényekhez is felhasználta. A 2019-es kampányban például szót adott a templomban Szemereyné Pataki Klaudia fideszes polgármesternek, hogy a híveket a kormánypártok jelöltjeinek támogatására buzdítsa.

Róbert atya nemcsak politikai kapcsolatairól volt ismert, de a katolikus egyházon belüli presztízse is kiemelkedő volt. Idén júliusban még címzetes apáti rangot kapott Bábel Balázs érsektől. Emellett a pápai szentmise egyik szervezőjeként vett részt Ferenc pápa 2023-as magyarországi látogatásán, ahol a Hősök terén tartott szentmise liturgikus hátterének biztosításában is közreműködött. H. saját bevallása szerint a pápai szentmisén való részvétel „nagy megtiszteltetés volt” számára.

Az egyházi és politikai elismerések mellett Róbert atya plébániájának címére jegyezték be a Kecskemét-Széchenyiváros Közösségépítő Egyesületet,

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!