A parlamenti többséget alkotó pártok javaslatára május 18-i hatállyal hétfőn feloszlatta magát a horvát parlament, és várhatóan júniusban vagy júliusban előrehozott parlamenti választásokat tartanak - írja az MTI.


A 151 fős nemzetgyűlés hétfői ülésén 105 támogató és 9 ellenszavazattal, négy tartózkodás mellett döntött saját feloszlatásáról. A kormány mandátuma az eredeti menetrend szerint október 14-én járt volna le, és az alkotmány szerint a választásokat december végéig kellett volna megtartani. Ezt hozta most előre az Andrej Plenkovic kormányfő vezette konzervatív-liberális koalíciós kabinet a nyár elejére.

Az alkotmány szerint a parlament feloszlatásától kezdve legalább harminc és legfeljebb hatvan napnak kell eltelnie az új választások kiírásáig.

Kiemelt kép: Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak a brüsszeli Európa-épület csarnokában, amint uniós vezetőkkel tartandó munkavacsorára érkezik 2020. február 16-án. A májusra Zágrábba tervezett EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előkészítését szolgáló munkavacsora célja az Európai Unió és a balkáni régió hat országa - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia - kapcsolatának elmélyítése. MTI/EPA/Julien Warnand


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!