Németországból tért haza Budapestre egy harmincas éveiben járó fiatalember a hét elején. A határon megmérték a hőmérsékletét, és bár nem volt betegségre utaló hőemelkedése, a külföldről hazaérkezőkre vonatkozó szabályok alapján elrendelték, hogy két hétre vonuljon karanténba.


A fiatalember a nagybátyjához, egy VIII. kerületi lakásba költözött be. A másfél szobás lakásban, amelyhez kis konyha, fürdő és mellékhelyiség tartozik, összesen 45 négyzetméter, a hatósági karantén alá helyezett férfin kívül még ketten élnek.

A lakás egy tízemeletes toronyház negyedik emeletén található, egy lépcsőházban harminckét másik lakással, amikben sok idős ember él. A lakók nagy többsége 65 év feletti.

A lakóközösség úgy értesült a férfi érkezéséről, hogy a népegészségügy emberei a beköltözése utáni nap kiszálltak a helyszínre, megnézték a lakást, és elhelyezték az ajtóra a vörös hatósági matricát.

Rengeteg a krónikus beteg, sokaknak van szívproblémája, van, aki fél marék gyógyszert szed naponta, és most mindenki nagyon fél

- mondta a 24.hu-nak a ház gondnoka. Magdus, aki a vírus magyarországi megjelenése óta minden reggel lefertőtleníti a bejárati ajtót, a kaputelefon gombjait, a liftet és a lépcsőházi kapaszkodókat, azt állítja, hogy a tulajdonos - a Németországból hazatért fiatalember nagybátyja - azóta is jön-megy, szájmaszk és kesztyű nélkül használja a liftet.

Kérdeztem tőle, hogy mostantól azt kell majd lesnem, mikor járkál a lépcsőházban, és mehetek majd újra fertőtleníteni, de erre csak azt mondta, hogy ő nem beteg

- mesélte a házgondnok, akit felháborított, amikor megtudta, hogy a kormányhivatal népegészségügyi dolgozói elmagyarázták a lakástulajdonosnak, hogy ő a karanténba helyezett rokon mellől nyugodtan kijárhat, rá nem vonatkozik a korlátozás. Az egyetlen kérésük az volt, hogy a lakásban tartsák a megfelelő távolságot a fiatalemberrel.

A nagyszobán kívül sehol sem lehet betartani a két méter távolságot, a kinti folyosó pedig egy méter húsz centi széles, ott egymás mellett még elmenni sem lehet úgy, hogy hozzá ne érjen az ember a másikhoz

- mondja erre a gondnok.

Magdus elmesélte, hogy felhívta a koronavírussal kapcsolatos információs telefonszámot, ahol közölték vele, hogy ilyen esetekben a karantén valóban csak a külföldről hazatérőkre vonatkozik, a vele egy lakásban élőkre nem.

Én ezt mélységesen felháborító rendelkezésnek tartom, olyannak, ami veszélyezteti az egész lakóközösséget

- mondta.

A hatóságok a koronavírus miatt kihirdetett járványhelyzet kezdete óta ezt a gyakorlatot követik országszerte. Az érdi polgármester, Csőzik László két hete levélben kérte a járási kormányhivatalt, hogy változtassanak rajta, de hiába. Szerinte az egészségügyi törvény szövegéből is az következne, hogy az otthonában járványügyi megfigyelés vagy zárlat alá helyezett személlyel közös háztartásban élő személyeket is járványügyi megfigyelés vagy zárlat alá kell helyezni. A polgármester két hete nem kapott választ megkeresésére.

A hatósági határozatokban szereplő indoklás szerint akkor rendelhetik el az otthoni elkülönítést, ha azt a megfigyelt "beteg" állapota megengedi, az elkülönítés feltételei biztosíthatóak és a beteggel egy háztartásban élők vállalják, hogy betartják a járványügyi rendelkezéseket.

A jelenlegi kormányzati statisztika szerint Magyarországon 1190 beteg van, és 16 ezren vannak otthoni karanténban. Természetesen ez az utóbbi szám sokkal nagyobb lenne, hogy a családtagokat is karanténba kényszerítenék, így nyilvánvalóan megnőnék az önkormányzatok ellátási terhei is.

A 24.hu megkereste az eljárás miatt a koronavírus-sajtóközpontot, de levelünkre egyelőre nem érkezett reakció.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!