Mint azt korábban mi is megírtuk, 2016-ban egy gyönyörű és különleges kutyát lőtt le egy magyar vadász. Az eb gazdái Franciaországból bicikliztek egészen idáig, két kutyával. Budapesttől 70 kilométerre, Szalkszentmárton határában, minden előzetes figyelmeztetés nélkül lőtték ki egyik kutyájukat, Mamadou-t. A vadász a tetemet feldobta a teherautójára és elszáguldott. Később kiderült, hogy azt a Dunába dobta. A fiatal pár feljelentést tett a rendőrségen. Az eset után az útjukat megszakították és hazautaztak.

A történet akkor nagy nemzetközi visszhangot kapott. Az ügyészség állatkínzás és rongálás miatt vádolta meg a vadászt. Az ügyben idén januárban hirdettek ítéletet - tudta meg a hvg.hu.

Eszerint "a Kunszentmiklósi Járásbíróság 2020. január 7. napján hirdetett ítéletet, amelyben

a vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette az állatkínzás és a rongálás vétségének vádja alól”

hirdetés

– írta a Kecskeméti Törvényszék a lap kérdésére.

Az indoklás szerint a kutya póráz nélkül ment az erdőben, és kikerült a gazdája látóköréből, és a vadászterületre került. „Az ügy vádlottja – aki hivatásos vadász – észlelte, hogy a kutya elől sarjfácánok menekülnek. A vádlott a helyszínen tartózkodó juhásztól megkérdezte, hogy hozzá tartozik-e a kutya, majd nemleges választ követően engedéllyel tartott fegyverével lelőtte a gazdátlannak hitt, vadat űző” állatot - áll a közleményben.

A vadászati törvény szerint egy vadász a vadakat védendő, kilőhet egy vadat űző kutyát: "ha a vad sérelme másként nem hárítható el, és ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetősége".

Ezek alapján úgy ítélték meg, hogy a lövés indokolt volt, nem történt állatkínzás és rongálás.

A lap megjegyzi, hogy a döntést nem befolyásolta az, hogy a gazda füttyel hívta vissza a kutyát, ami szófogadó volt. És az sem volt problémás, hogy a vadász a gazdák kiabálása ellenére, szó nélkül elhajtott a tetemmel.


hirdetés