Károly letette a királyi esküt, átvette a koronaékszereket, és fogadta a megjelentek hűségesküjét.

Az istentisztelet kezdetén egy kisfiú lépett oda III. Károlyhoz. „Felség, mint Isten országának gyermekei, a királyok királyának nevében üdvözöljük Önt” - mondta.

– válaszolta Károly, aki ezután letette királyi esküjét.

Az eskübe először került bele, hogy a király „olyan környezet megteremtésére törekszik, ahol minden vallású és meggyőződésű ember szabadon élhet”.

Justin Welby canterburyi érsek beszédében azt mondta: „Azért vagyunk itt, hogy megkoronázzunk egy királyt, és azért koronázunk meg egy királyt, hogy szolgáljunk.”

Felszólalt Rishi Sunak brit miniszterelnök is, aki a Bibliából idézett. Azt kérte, Károlynak legyen türelme és ereje új pozíciójában.

Majd III. Károly ünnepélyesen beült az 1300-ban készült koronázási székbe, ami alá behelyezték Skócia legszentebb ereklyéjét, a scone-i Végzet kövét. Eközben paravánokkal takarták el a széket. Így azt a pillanatot senki sem láthatta, amikor

A felkenéskor egyetlen tunika volt csak Károlyon, minden mást levetett, ez azt jelképezi, hogy egyszerű emberként áll most ott, a szertartás legszentebb pillanatában. A felkenéséhez használt olaj egyébként először készült állati hozzávalók nélkül. De tartalmaz többek között rózsaolajat és narancsolajat, és persze az Olajfák hegyéről származó olívaolajat.

Ezután III. Károly először ült a trónra, az aranyszínű szupertunikájában. Majd kesztyűt húzott, ami azt jelképezi, hogy kesztyűs kézzel bánik majd a néppel, és átvette a koronaékszereket, köztük a királyi kardot, a karpereceket, a palástot, a jogart és az országalmát.

Canterbury érseke azt kérte tőle, a kardot használja arra, hogy igazságot tegyen, megállítsa a gonoszság növekedését, megvédje Isten szent egyházát és minden jóakaratú embert.

Ezután a canterbury érsek ünnepélyesen III. Károly fejére helyezte Szent Eduárd koronáját.

Odakint üdvrialgás tört ki, az érsek pedig letérdelt az uralkodó előtt.

III. Károlynak elsőként Vilmos fogadott hűséget.

"Én, Vilmos, Wales hercege, hűségemet fogadom neked, és a hitet és az igazságot hordozom neked" - mondta.

Ezután a királynét is megkoronázták. Kamilla láthatóan meghatódottan ült fel a trónra.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!