Feljelentették a Szegedi Tudományegyetem korábbi rektorát a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál. A 24.hu információja szerint egy magánszemély fordult a hatóságokhoz az egyetem gazdálkodásával kapcsolatos visszaélésgyanús ügyek miatt.


Április elején számoltunk be arról, hogy Szabó Gábornak, a Szegedi Tudományegyetem volt rektorának neve is előkerült az őszi önkormányzati választásra készülő Fidesz környékén mint lehetséges polgármesterjelölt. Egy hónapja telefonos közvélemény-kutatással szondázták a szegedi választópolgárokat, hogy kiderítsék, milyen támogatottsággal számolhat a kormányoldal, ha helyi fideszes vezetőket vagy esetleg párton kívüli ismert személyiségeket indítana el Botka Lászlóval, az MSZP 2002 óta regnáló polgármesterével szemben.

Információink szerint Szabó indítását elsősorban a Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke szorgalmazta a Kubatov Gábor pártigazgató irányítása alá helyezett szegedi Fidesznél. A püspök négy éve sikerrel lobbizott saját emberéért. Akkor Kothencz Jánost, az egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatóját indították a Fidesz polgármester-jelöltjeként, aki végül több mint 20 százalékponttal alulmaradt a szocialista politikussal szemben.

Szabó Gábort egy lézeres berendezés bérlése miatt jelentették fel a hatóságoknál. A feljelentés szerint a rektor által aláírt szerződésben ugyanis olyan magas árat szabtak meg a hosszú távú bérlés díjaként, hogy abból - néhány hónap ráhúzással - kijött volna a gép megvásárlása is. A szerződést a rektor mellett az a Majó Zoltán volt gazdasági és műszaki főigazgató is aláírta, aki időközben az önkormányzat közlekedési cégénél lett ügyvezető igazgató.

Néhány hónapja a Fidesszel addig kitűnő viszonyt ápoló Szabó Bálint is a nyakába kapott egy feljelentést, amikor kiderült, hogy a Szeviép-ügyön szerzett ismertségére alapozva be akar szállni a polgármesterségéért folyó küzdelembe. A Fidesz szinte teljesen Szabó állításaira építette a Szeviép-csőd kapcsán megfogalmazott Botka-ellenes vádjait, de ez sem gátolta meg a pártot abban, hogy a kezelhetetlenné vált jogászt éppen a Szeviép-ügyben végzett tevékenysége miatt feljelentsék. A rendőrség április közepén házkutatást tartott Szabó Bálint lakásán, majd elvitték a céges papírjait, mert a feljelentés szerint 10 százalékos sikerdíjat tett zsebre a csőd nyomán kifizetett állami kártérítésekből.

Kubatov Gábor a múlt héten a Szegedma.hu-nak adott interjújában azt mondta, hogy a Fidesz polgármester-jelöltjét csak a nyáron, az EP-választás után fogják megnevezni.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!