Szeptember 7-én megkezdődött annak a bírósági tárgyalás annak a három rendőrnek az ügyében, akiket idén januárban öltek meg a vietnámi Dong Tam faluban.

A hármas gyilkosság a falu lakosai és a rendőrök összecsapásának következménye volt, amely január 9-én robbant ki. A konfliktus oka az volt, hogy a vietnámi kormány a Honvédelmi Minisztérium irányításával "védelmi célokra" használt fel egy jókora területet a faluban, amelyről néhány helyi úgy gondolta, hogy az a föld őket illeti meg. 2013-ban egy csoport már szervezkedni kezdett, hogy közös ellenállással vegyék vissza a földterületet az államtól, hogy aztán azt egymás között eloszthassák. A lakosokat az is még jobban felhergelte, hogy a szóban forgó területen a kormány egy katonai repülőteret épített, amely köré egy falat is építettek, így még több földet vontak el a falutól.

Amikor idén januárban rendőröket küldtek a repülőtérhez, a földért harcoló falusiak kézzel készített fegyverekkel támadtak rá az egyenruhásokra. A harc közben három rendőr bezuhant egy nagy gödörbe, amibe az ellenállók benzint locsoltak és felgyújtották a rendőröket.

A nyomozás során kiderült, hogy egy Le Dinh Kinh nevű férfi és négy társa álltak az ellenálló csoport élén, akik folyamatosan harcolásra biztatták a helyieket. A fővezér Kinht az összecsapás során agyonlőtték a rendőrök, miután azt látták, hogy kézigránáttal a kezében buzdítja támadásra a többieket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés