Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék azt a férfit, akinek gyermeke tavaly nyáron bennégett házuk melléképületében.

A törvényszék bűnösnek mondta ki az apát gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének és kiskorú veszélyeztetésében, ezért a bíróság halmazati büntetésül 1 év, 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és a próbaidő alatt pártfogó felügyeletét rendelte el.

A férfi és felesége kapcsolatából négy gyermek született. A férfi a nevelésükben nem vett részt, szabadidejében italozott, tévézett, internetezett.

A 7 és 4 éves sértettek speciális nevelést igényeltek, mivel "szellemi fejlettségük kissé elmaradt a koruktól" - tették hozzá.

2018. augusztus 13-án az apa bezárkózott a szobájába, gyermekei felügyeletével nem foglalkozott. A gyerekek a ház melléképületében tüzet okoztak. A nagyobbik gyereknek sikerült kimenekülnie a melléképületből, a kisebbik azonban megijedt, és a fal sarkában összekuporodott, segítségért kiáltott.

A hatalmas tüzet látva az egyik szomszéd értesítette a tűzoltókat. Ők már csak a kisfiú megégett holttestét találták meg.

Az igazságügyi orvosszakértő megállapította, hogy a gyermek halálát a füstgáz belégzése és a szén-monoxid-mérgezésből bekövetkező légzési-keringési elégtelenség, majd szívleállás okozta.

A kisfiú testének a 95 százaléka megégett, amire kihozták az épületből.

A férfi a tárgyalás előtt a 24.hu-nak azt mondta, a kisfia halála után született még egy gyerekük, párja viszont elhagyta őt, amikor a kicsi még csak 8 hónapos volt. Idén februárban a gyámhivatal elvette mind a három fiát, akik ideiglenesen nevelőszülőkhöz kerültek.

"Szerencsére jó kezekben vannak, havonta kétszer találkozhatok velük. Azt mondták a gyámhivatalnál, hogy nem fogom visszakapni őket, mert egyedül vagyok, és nem tudom ellátni őket"

- mondta a lapnak az apa.

A férfi azt is elmondta, hogy máig képtelen beszélni a tragédiáról. Az ügyész az ítélethirdetés előtt azt mondta,

nem lehet annál nagyobb büntetést adni egy apának, mint hogy halálra ég a gyermeke.

A bíró is elmondta, hogy igyekezett emberközpontú ítéletet hozni. Mivel alkalmasnak találta a férfit a gyerekei gondozására, az apa visszakapta a szülői felügyeleti jogát.

Az ítélet jogerős.