Ezzel egy időben német lapok bizonyítottnak látják, hogy Kijev robbantott tavaly az Északi Áramlat 2 vezetékénél.


Holtan találták kijevi irodájában az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik ezredesét – erősítette meg az Ukrajinszka Pravda hírportálnak az értesülést hétfőn az SZBU sajtószolgálata.

A tiszt nevét nem hozták nyilvánosságra. A sajtószolgálat közölte, hogy halálának körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálják az ukrán országos rendőrség nyomozói. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat őszinte részvétét fejezi ki elhunyt alkalmazottjuk családjának és barátainak. „A szakszolgálat minden segítséget megad a rendőrségnek a teljes körű, objektív és pártatlan nyomozáshoz” – hangsúlyozta az SZBU.

Ezzel egy időben a Der Spiegel című német lap egy cikket tett közzé, amiben úgy írnak:

A Spiegel szerint nagyon sok minden múlhat még a részletes nyomozáson, az esetnek komoly világpolitikai követkeményei lehetnek. „Ha kiderülne, hogy az oroszok robbantottak, akkor az háborús bűncselekménynek minősülne? Az Észak-atlanti Szerződés 5. cikke szerint egy NATO-tagállam kritikus infrastruktúrája elleni támadás kiválthatja a kölcsönös védelmi záradékot. Ha pedig kiderül, hogy az ukránok állnak a támadás mögött, felfüggesztené-e Németország az Ukrajnának küldött anyagi és harcászati támogatásokat? És mi a helyzet az amerikaiakkal? Ha Washington segítséget nyújtott a támadáshoz, az a 75 éves transzatlanti partnerség végét jelentené?” – teszi fel kérdéseit az újság.

(MTI, 444)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!