Bővítik és korszerűsítik a jelenlegi technikai eszközöket, és a katonaság létszámát is növelnék.


Magyarországnak olyan erős hadseregre van szüksége, amelyet a NATO bárhol a világon alkalmazni tud a szövetséges országok békéje és biztonsága érdekében - mondta a honvédelmi miniszter, a Katonai Emlékpark Pákozd - Nemzeti Emlékhely tizedik évadának megnyitó ünnepségén. Benkő Tibor hangsúlyozta, éppen azért kezdték el a haderő-fejlesztési programot, hogy e célkitűzéseknek eleget tudjanak tenni. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a fegyverkezés mellett a társadalom megszólításával, a fiatalok hazafias nevelésével is sokat tehetnek a haderő fejlesztéséért - írta az MTI.

Az Index összeállításából kiderül, hogy 8 szállító repülőgépet, 36 helikoptert, 44 modern harckocsit, 24 nagy teljesítményű önjáró löveget vesz Magyarország. Mint írják, ezzel 50 éves technológiai ugrást hajt végre a magyar hadsereg.

A Zrínyi Miklós haderőfejlesztési programban több mint 3500 milliárd forintot költenek el 2026-ig.

Ebben többek között német Leopard 2-es harckocsikat vásárolnak, leváltva a még meglévő, de elavult T–72-eseket. Addig pedig 12 használt Leopard A4-et lízingelünk, ezeken elsősorban a kiképzési feladatokat oldják meg addig. A digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, lövegstabilizátorral, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel ellátott új harckocsik 2020-tól érkezhetnek meg és ezzel Magyarországnak lesznek a legmodernebb harckocsijai a környező országok közül. A harckocsik mellé speciális felszerelést is kap a hadsereg, mellyel a járművek közlekedése, vízi átkelése, és gond esetén az elszállítása is megoldható lesz.

A lap megjegyzi, hogy a 2006-ban beszerezett 14 Gripenből 2016-ban 12 gép volt használható, kettő megsérült. Ezek hét év múlva kerülnek a magyar hadsereg tulajdonába.

Szintén a fejlesztés része lesz 24 darab PzH 2000 önjáró löveg, melyek páncélozott, lánctalpakon közlekedő tarackágyúk. Alapból 30 kilométeres lőtávolsággal rendelkeznek, de akár 56 kilométerre is el tud juttatni rakétapóthajtású lövedékeket. Az 57 tonnás járművet ötfős legénység kezeli majd.

A sereg 8 szállítógépet is vásárol, melyek között lesz nehéz technikai eszközök szállítására is alkalmas, de civilek, vagy például külföldön balesetet szenvedett vagy katasztrófát átélt magyar állampolgárok gyors hazaszállítására is megfelelő gép. Ezen kívül helikoptereket is beszereznek, 20 darab H–145M könnyű helikoptert és 16 darab H–225M közepes, többcélú helikoptert vásárolunk.

A magyar fegyvergyártás is újraindul, a cseh védelmi minisztériummal aláírt szerződés értelmében tíz év alatt 200 ezer lőfegyvert gyártanak majd Kiskunfélegyházán.

Ma a Magyar Honvédség létszáma hivatalosan 26.753 fő, ebből kb. 14 ezer ember a vezérkarnál és annak háttérintézményeinél szolgál, kb. 7-8 ezer ember pedig a HM tulajdonában álló cégeknél. Körülbelül 6-7 ezer aktív katona van, és 8200 tartalékos katona - írta az Index. A tervek szerint 2026-ra 37 ezerre akarják növelni a létszámot.

Magyarország 20 éve a NATO tagja, és ez kötelezettségeket is jelent,

azaz minden országnak saját működőképes hadsereget kell működtetnie. Erre figyelmeztetett Donald Trumo is, aki közölte, hogy ha nem valósul ez meg, akkor az amerikai hadsereg nem védi meg európai szövetségeseit.

Címlapkép: illusztráció



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!