Culiacánban, egy mexikói állam fővárosában elszabadult a pokol. A belvárosban felfegyverzett civilek lövik egymást teherautókról, számol be róla a Riodoce rádió.

Nagykaliberú, fél-automata fegyverekkel, és pick-upokra szerelt géppuskákkal járják az utcákat. Gyakoriak a robbantások is. Twitteren is egyre több kép kering a Culiacán-i állapotokról.

Buszok állnak lángokban, az emberek rettegnek.

A városban 750 ezren élnek. Itt működik a Sinaloa nevezetű drogkartell, aminek a feje Joaquin "Chapo" Guzman. Középső nevén magyarul a Köpcös.

Őt éppen az Egyesült Államokban tartják fogva, ugyanis életfogytiglanra ítélték, miután tíz vádpontban is bűnösnek találták. Ezek többek között nemzetközi drogkereskedelem, gyilkosságok tervelése, pénzmosás és lőfegyverhasználat.

A Sky szerint a rendőrök az egyik fiát is őrizetbe akarták venni, de ez a próbálkozásuk kudarcba fulladt, amikor állig felfegyverkezett emberek vették őket körbe az akció helyszínén. Ovidio Guzmant és három társát egy harmincfős osztag akarta letartóztatni.

A Sinaloa kartell emberei ezt nem hagyták. Fegyverekkel, teherautókkal özönlötték el a várost, hogy megvédjék az ugyancsak kábítószer-kereskedelemmel vádolt férfit. A rendőrök a vérontás elkerülése érdekében visszavonulót fújtak, és elengedték a fiatalabb Guzman-t - nyilatkozta a mexikói kormány.

Az összecsapásokat azonban így sem sikerült elkerülni. Heves harcok kezdődtek Culiacánban, immár a hadsereg bevonásával.

Az Index egyik olvasója, Gábor a városban tartózkodott az ütközetek alatt.

„Tegnap mi is a városban ragadtunk, a kartell elbarikádozta a kiutakat. Mi családommal éppen kifelé tartottunk a városból Mazaltan felé délután 3-kor, amikor az autópálya díjszedő bódéja előtt kocsisorba botlottunk. Érdekes volt látni, hogyan hagyja el a helyszínt egy bordó pick-upon egy gépfegyverrel felszerelt kartelltag, akit senki nem próbált üldözni, hogyan vonult ki a rendőrség után a katonaság is helikopterestül, dzsipestül. Óriási volt a káosz, több helyivel beszéltünk, és még senki nem látott itt ilyet"

– írta.

Egy másik olvasó azt állítja, hogy az emberek nem mernek kimenni az utcára, és a tanítást is felfüggesztették az iskolákban.

A mexikói belbiztonsági erőket mozgósították, és az ország válságstábját is összehívták. A kormányzó menedék keresésére szólította fel az embereket, az eddig tapasztaltak legsúlyosabbjának minősítette az esetet.

A résztvevők számát homály fedi, az áldozat viszont egyre több.