Mint arról mi is beszámoltunk, nagy erővel tört be a hidegfront az országba. A dinamikusan érkező sarkvidéki eredetű levegő erős lehűlést okozott, a Dunántúl magasabban fekvő részein havazott is.

A hidegfront miatt erős szél is várható a héten, a hőmérséklet pedig 10 fok alatt marad. Arról is beszámoltunk, hogy a héten hideg lesz, fagyokra is számíthattok. Azt azonban nem gondoltuk volna, hogy lesz, ahol csikorgó hideg jön már most, novemberben.

Zabaron ugyanis közel mínusz nyolc fokig esett ma hajnalra a levegő hőmérséklete.

Erről az OMSZ számolt be a Facebook-oldalán:

"Nálatok/Önöknél is fagyosan indult a reggel? Az OMSZ hálózatán belül ezen az őszön eddig ma mértük a legalacsonyabb hőmérsékletet, Zabarban -7.9 fokig csökkent a hőmérséklet (nem véletlenül van a zabari címerben hópehely), és északon sok helyen először fagyott a szezonban. Az ország déli részét a felhőzet megvédte az erős lehűléstől."

23473077_1500048526737637_3319892188567765416_n

És bár tényleg hideg volt, a napi hőmérsékleti minimum rekordot nem döntötte meg. 1983-ban november 15-én még ennél is cudarabb volt a reggel: Zircen -15.3 fokot mértek.

Zabar egyébként Magyarország legalacsonyabb középhőmérsékletű települése. A szlovák határ közelében fekszik, a Tarna-folyó völgyében, azaz fagyzugos területen. Németh Lajos meteorológus annak idején úgy magyarázta, hogy Zabar különös mikroklímájú hely. Mivel a hideg levegőnek nagyobb a fajsúlya a meleg levegőnél, a hegyoldalakról mindig lefelé, a völgyekbe áramlik. Zabaron pedig szinte "lefolyik" a hideg levegő a Tátrából és az Északi- Középhegységből, és a hideg ott meg is reked.



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!