A minisztérium korábban fel is mondta a támogatási szerződést, olyan nyilvánvalók voltak a visszaélések. A rendőrség mégsem talált bizonyítékot erre.


Bizonyítottság hiányában hét év után megszüntette a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába programjának ügyében – tudta meg a 24.hu. Az 1,6 milliárd forintos programot korábban az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) is vizsgálta, sőt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) fel is mondta a támogatási szerződést a védhetetlen visszaélések miatt.

A cikkben emlékeztetnek, hogy a Farkas Flórián, korábbi fideszes képviselő nevével összeforrt program ügyében 2015-ben indult eljárás költségvetési csalás gyanúja miatt. Az ORÖ-nek ugyanis a program keretében létre kellett volna hozni egy országos lefedettségű munkaerő-közvetítő irodahálózatot, ami munkát biztosított volna a hátrányos helyzetűeknek, elsősorban romáknak.

Példátlan módon az OLAF vizsgálatát követően maga az EMMI is elismerte a visszaéléseket, felmondta a támogatási szerződést és kötelezte az ORÖ-t, hogy fizessék vissza az 1,6 milliárd forintos támogatást. Az összegből azonban 1,3 milliárd forintot átvállalt a kormány, így a roma önkormányzatnak végül csak a fennmaradó 300 millió forintot kellett valójában visszafizetnie.

A 24.hu szerint érdekes, hogy bizonyítottság hiányában szüntették meg az eljárást. Korábban az OLAF jelentése ugyanis megállapította, hogy a Híd a munka világába Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet 2014. április 24. napján pro forma bejegyzésre került ugyan, de érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el. Szintén az OLAF anyagából derült ki az is, hogy

A közel 800 oldalasra hízott nyomozati anyag szerint ráadásul a hatóságok az elmúlt hét évben egyszer sem kérdezték ki Farkas Flóriánt, pedig akkori pozíciójában ő volt az aláírója a program szerződéseinek is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!