Vértesszőlősön került bajba egy siklóernyős. Az ernyője becsukódott, ő pedig a fák közé zuhant. Ezt az esést sértetlenül megúszta, ám az ágak fogságából nem tudott kiszabadulni. Egy honvédségi mentőhelikoptert küldtek segíteni, de az erős rotorszele miatt a férfi lezuhant. Az eséstől súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett - írta meg az Index.

A balesetet szenvedett férfi mentésére egy másik csapat is elindult. A lap szerint egy kipróbált segítség lett volna, és mivel nem volt semmi kényszerítő körülmény, lett volna mód megvárni őket. A helyzetet ismerők szerint a harci helikopterről tudható volt, hogy ilyen veszélyhelyzet megoldására nem alkalmas.

Molnár Péter, a balatonfüredi állomásról érkezett másik légi mentő orvos, helikopterpilóta szerint a riasztási láncba bele volt kódolva egy ilyen tragédia – írta a lap.

A bajbajutott O. Zs. sporttársa egy Facebook-posztban írta meg a történteket.

„A két ernyő fennakadt a 20-25 méter magas fákon. Behúzta magát az egyik fához, rögzítette a beülőjét mielőtt kiszállt, és lemászott egy Y ágba, kb 15-20 méter magasan. Nem tudott lejjebb jönni, nagyon csenevészek voltak lejjebb az ágak”.

hirdetés

A két férfi telefonon tartotta a kapcsolatot. Közben kiérkeztek a mentősök is, és egy kisebb mentőhelikopter is.

"Zsolt monda ebben a telefonbeszélgetésben az illetékeseknek, hogy ha fel tudnak neki vinni beülőt és kötelet, ő le tud jönni, képzett alpinista. A tűzoltók azt mondták, hogy nem tudnak ilyen felszerelést biztosítani.

Ekkor megérkezett a sárga mentőhelikopter. A mentőorvossal beszéltem, elmondtam neki is a dolgokat. Négyszemközt mondta nekem, hogy legközelebb a barlangi mentőket hívjuk, ne a 112-t. Mondtam neki, hogy tudjuk, nem mi hívtuk a 112-t. Azt mondta, hogy rádióban már hallották, hogy jön Pápáról egy MI-8as (katonai), ami szerinte nagyon rossz hír, mert az egy erre a célra alkalmatlan helikopter, elmondása szerint volt már arra példa, hogy a kollégái testi épségét veszélyeztette mentés közben a MI-8as (katonai) által keltett szél."

A tűzoltók értesítették közben a Katasztrófavédelmet, akik értesítették a Honvédelem Légi-kutató Mentőszolgálatát, így indult el Pápáról az MI-8. Mikor megérkezett, a fán ülő férfi fölé repült, és egy kötelet lógatott le. Ám a nagy rotorszél eltörte a fát. O. pedig 15-20 métert zuhant a földre. A férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

"És akkor megkezdődött az őrület. A MI-8as (katonai) a fák fölött 10-15 méterrel elkezdett bejönni a terület fölé. Olyan 100 km/h-s szelet biztosan csinált, lent elsöpört mindent. A Zsolt fája, amibe kapaszkodott kb 5-10 méteres kilengéssel hánykolódott a szélben, szerencsétlen ember kapaszkodott, ahogy tudott...

Odarohantunk, tiszta vér volt, eszméletlenül feküdt, a mentősök nekiugrottak, én annyit tudtam kérdezni a mentőstől, hogy ugye nem halt meg?! Még nem tudom. Ez volt a válasz. Másfél-két órán keresztül küzdöttek ott az életéért, mire olyan állapotba hozták, hogy szállítható legyen."

A katonai gép végül távozott. A sérültet pedig a tatabányai kórházba vitte el a mentőhelikopter. A mentőtiszt is megsérült, de több tűzoltóra is esett le faág.

A siklóernyős klubok a fáról mentésben gyakorlott ipari alpinistákat szokták rendszeresen kihívni baj esetén. A bajba jutott O. is értesítette őket. El is indultak, jelezve, hogy pár óra múlva tudnak a helyszínre érkezni, de még világosban le tudnák hozni a fáról. Ezt ugyan mondták a tűzoltóknak és a honvédségi légi mentő-kutató szolgálatnak is, de nem várták meg őket.



hirdetés