A szúnyoginvázió már-már elviselhetetlen Magyarországon, ezért az időben megkezdett biológiai gyérítés helyett ismét bevetették a légi úton történő kémiai irtást, melyet az EU 2020-tól nem engedélyez, "tűzoltás" jelleggel most mégis alkalmazzák szerte az országban.

A gyérítés biológiai módszer, mely során egy baktérium toxinja kerül a vízbe, elpusztítva ezzel a szúnyoglárvákat. Ez az eljárás szelektív, azaz más fajokra nem ártalmas. Ha ez a szelektív biológiai szer a lakosság számára is elérhető lenne a boltokban, az a teljes országra kiterjedő gyérítés hatékonyságát is növelné.

Az elmúlt 10 évben olyan idegen trópusi szúnyogfajok is megjelentek, mint az ázsiai bozótszúnyog, a koreai szúnyog vagy az ázsiai tigrisszúnyog, mely mind közül a legveszélyesebb. "Az ázsiai tigrisszúnyog több, mint huszonkétféle vírust terjeszt, melyek a szervezetbe jutva súlyos megbetegedésekhez vezethetnek és ezek a szúnyogok egyre több helyen bukkannak fel az országban"- árulta el Dr. Soltész Zoltán, az Ökológiai- és Botanikai Intézet tudományos munkatársa.

A kutató ezért arra kér mindenkit, hogy küldjenek fotót a tigrisszúnyog-gyanús állatokról,

vagy ha lehet a befogott példányt juttassák el postán a Kutatóközpontba. Ezzel tudjuk segíteni a munkájukat a populáció feltérképezésében.

A szakértő azt javasolja, hogy szerezzünk be többféle repellens hatású szúnyogirtó spray-t, melyek közül az egyik ilyen hatóanyagot (dietil-toluamid), még az amerikai hadsereg fejlesztett ki a dzsungelharcok során, de forgalomban van európai fejlesztésű hatóanyag is (pikaridin). Természetesen érdemes ezeket tesztelni, mivel nem egyformán hatnak bizonyos emberekre, ahogyan a szúnyogok is van, akit "jobban szeretnek". A növényi tartalmú szerek a legkevésbé károsak az egészségre, viszont a hatékonyságuk is megkérdőjelezhető.

Kép: Getty Images

"Az elmúlt hónapok vásárlási adatai alapján az emberek leginkább a különböző illóolajokat preferálják, ám a leghatékonyabb védelmet még mindig a szúnyogháló jelenti" - jegyezte meg Kovács Zoltán, az egyik hazai online gazdabolt tulajdonosa.

"A kutatóintézetnél nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy alaposan nézzünk szét a ház körül és öntsük ki a virágalátétekben, ereszcsatornában, kinthagyott gyerekjátékokban, összegyűlt vizet, ugyanis a csípőszúnyogok jelentős százaléka otthonaink körül fejlődik ki, mindössze egyetlen hét alatt" - hangsúlyozta a szakember.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!