Rendszeresen edzel? Ügyelsz a helyes táplálkozásra, a testmozgásra, és még egy kis időt is szánsz arra, hogy pihenj és feltöltődj? Nagyszerű! De részt veszel e évente a nőgyógyászati szűrésen, melyre minden nőnek el kell járnia. Minden, amit ma megteszel hatással van a jövőbeli egészségedre!

Sokszor azt gondoljuk, hogy csak akkor kell nőgyógyászhoz fordulnunk, ha baj van vagy valamilyen kellemetlen tünetet észlelünk. De ez nem így van. A nőgyógyászati éves vizsgálatnak a megelőző egészségügyi rutin részét kell képeznie. Gyakran előfordul, hogy a súlyos problémák eleinte nem jelentkeznek nyilvánvaló tünetekkel, azonban a korai felismerés a legjobb védekezés. Segít olyan egészségügyi állapotok kimutatásában is, amelyek kezelés nélkül súlyossá válhatnak.

A legtöbb nő az „éves szűrővizsgálat” hallatán csak kifejezetten a rákszűrésre gondol. De ez csak egy része a nőgyógyászati ​​vizsgálatnak. A HPV-vel az emberek jelentős része élete során megfertőződik, azonban sokuk anélkül gyógyul meg, hogy valaha észlelte volna a fertőzés jelét.

DE! A humán papillomavírussal fertőzött nőknél nagyobb a kockázat a rák kialakulásának, a vírus képes az egészséges sejteket kóros sejtekké alakítani. Ezért kell nagyon komolyan odafigyelni rá, és szűrni, mert a méhnyakrákos esetek döntő többségét a HPV-vel való tartós fertőzöttség okozza.

A kor előrehaladtával egyre több nőgyógyászati jellegű kérdés érinti a nőket. Nemcsak a szűrés miatt ajánlott évente felkeresni a nőgyógyászt. A vele való beszélgetés segít felkészülni arra is, hogy mi vár ránk az egyes életszakaszokban, az életkor előrehaladtával. Időről időre megfelelő tanácsokkal és útmutatásokkal tud ellátni. Azok a problémák, amelyekről azt gondoljuk, hogy együtt kell vele élni, jobban kezelhetők, mint hinnénk.

A legtöbb nő még a sokadik vizsgálat után is tart az újabb szűrés gondolatától, hiszen meglehetősen kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat, ráadásul egy csomó dolog miatt stresszelünk. De nem feltétlenül kell ennek így lennie!

A nőgyógyász megválasztása bizalmi kérdés. Amennyiben találunk egy kedves, körültekintő, profi nőgyógyászt, akinél azt érezzük, hogy kényelmes közegben és jó kezekben vagyunk, máris sokat tettünk magunkért. Innentől pedig, ha komolyan vesszük a rendszeres vizsgálatokat, nagy baj már nem érhet minket.

Ne feledjük: az egészség a legnagyobb kincsünk!

A cikk megírásában az L33 Medical volt a segítségemre.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!