A MOHU azt ígéri, három éven belül megnégyszerezi a magyarországi textilgyűjtő konténerek számát. Egy uniós előírásra készülnek az újrahasznosító projekttel.


Három éven belül 4500 textilgyűjtő konténert telepít a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. országszerte – írják közleményükben. Ezzel megnégyszereződik a lakosság számára elérhető textilkonténerek száma Magyarországon. Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak.

A konténerekbe dobott textilt egy válogatóba viszik majd. A válogatóban pedig, a textíliák állapotától függően eldől, hogy lehet őket a lehető legjobban hasznosítani. A nem újrahasználható ruhákat, textíliákat energetikai, textilipari alapanyagként vagy iparban felhasználható géptisztító rongyként hasznosítják újra. A jó minőségű ruhákat pedig megfelelő kezelés után eredeti funkciójukban, vagyis ruházatként használhatják újra.

A MOHU idézi az Európai Unió felmérését, e szerint egy európai lakos évente átlagosan évente 26 kilogramm textíliát vásárol, és 11 kilogrammot dob a szemétbe. A használt ruházati és textil hulladék legnagyobb részét, 87 százalékát elégetik, vagy hulladéklerakóban helyezik el. A használt ruhák kevesebb mint felét gyűjtik össze és eddig mindössze 1 százalékát hasznosították újra ruhaként. A MOHU szerint 2025-re várható az EU előírása, amely változást hoz majd ezen a téren.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!