Emberek ezreit evakuálták pénteken a tíz napja elszabadult bozóttüzek miatt Görögországban és Törökországban - írja az Associated Press. Az elhúzódó hőhullám miatt pokollá vált körzetekben lakott területek, villamossági létesítmények és történelmi emlékhelyek is veszélybe kerültek.


A görögországi Évia szigetén a parti őrség akciójában több száz embert menekítsenek ki a tengeren át, az akcióban a járőrhajók mellett halászhajók és magánjárművek is részt vettek, hogy a bozóttüzek miatt harapófogóba került helyi lakosokat és turistákat minél hatékonyabban tudják biztonságba helyezni. A hírügynökség szerint több tucat falut ürítettek ki Peloponnészosz régióban és a görög fővárostól, Athéntól északra, miután a lángok letarolták a környéken a fenyveseket is.

Most már apokalipszisről beszélünk, nem tudom, hogyan írjam le

- mondta Szotirisz Danikasz, Edipszosz város parti őrségének vezetője az ERT állami műsorszolgáltatónak a kitelepítési műveletről, amelyet a tengeren keresztül hajtottak végre.

Nikosz Kokkalasz, a parti őrség szóvivője azt mondta, hogy hatszázötvenhárom embert evakuáltak Évia strandjairól, miután minden más menekülési útvonalat elvágtak a tüzek.

Görögország számos részén tombolnak a bozóttüzek, miután az országot hosszú ideig tartó hőhullám sütötte, amely elérte a negyvenöt fokos hőséget is. Az elmúlt hetekben emberek ezrei menekültek el otthonukból vagy nyaralóhelyükről. A tűzvész miatt legalább húsz embert, köztük négy tűzoltót kezeltek sérülésekkel.

A görögországi bozóttüzek elleni védekezésben több mint ezer tűzoltó és közel húsz repülőgép vesz részt. Több európai ország tűzoltókkal, repülőgépekkel, helikopterekkel és más járműveket segt a katasztrófa elleni védekezésben.

Törökországban a hatóságok pénteken további hat körzetet evakuáltak a Muğla tartománybeli Mülasza város közelében, mivel az erős szélben a tűzvész mintegy öt kilométerre megközelítette a helyi erőművet. Eddig csak Muğla tartományban legalább harminchatezer embert menekítettek ki - közölték a hatóságok. A szintén Muğla tartományban található Marmaris üdülőhely közelében lévő erdőtüzeket csütörtök estére nagyrészt sikerült megfékezni - közölték, ám Antalya tartományban még mindig legalább két tűz égett egy másik tengerparti üdülőhelyen.

Görögország déli részén közel hatvan települést evakuáltak csütörtökön és pénteken. Peloponnészosz déli részén a lángokat viszont sikerült megállítani, mielőtt az ősi olimpiai játékok szülőhelyén, Olümpia műemlékeihez értek volna.

A tűzvész akadályozza a koronavírus elleni oltókampányokat is. A görög egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy felfüggesztik a védőoltások beadását a tűzvész által sújtott területeken lévő oltóközpontokban.

2018-ban több mint száz ember halt meg, amikor gyorsan terjedő bozóttűz pusztított el egy Athéntól keletre fekvő tengerparti települést. Az áldozatok egy része akkor fulladt meg, amikor megpróbált a tengeren át elmenekülni a fullasztó füst és lángok elől, miután a tengerparton más menekülési útvonal már nem állt rendelkezésre.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!