Mintha egy fociőrült ország váratlanul, történetében először kijutott volna a focivébére - a Guardian tudósítója így jellemzi a jelenlegi hangulatot Minszkben, ahol ma is több ezren vonultak utcára.

The only thing I can compare the atmosphere today to is "football mad country that has just unexpectedly qualified for World Cup for the first time".

It's quite extraordinary given the violence of a few days ago and the fact Lukashenko has not yet left…. pic.twitter.com/BV8FEO5cup

- Shaun Walker (@shaunwalker7) August 15, 2020

Ezúttal a tömeg a Pushkinskaya metróállomásnál gyűlt össze, ahol néhány nappal ezelőtt lelőttek egy tüntetőt.

A helyszínen ezrek skandálják Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt nevét, és virágot helyeznek el az állomáshoz.

Thousands are chanting: "Sve-ta! Sve-ta!" (Sviatlana Tsikhanouskaya). pic.twitter.com/oArqFBwNGS

- Franak Viačorka (@franakviacorka) August 15, 2020

Fehéroroszországban a múlt vasárnapi választás óta minden nap az utcára vonulnak az emberek, tüntetéseket jelentettek az ország több részéről is: Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte több ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. Pénteken is több ezren vonultak a hivatalos végeredmény közzétételét követően a minszki Függetlenség terére, a fehérorosz kormány székházához, hogy tiltakozzanak Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök választási győzelme ellen. A demonstráció békésen zajlott, a kormányépületet néhány rendőr védte leengedett pajzsokkal.

Disznótelepről az elnökségig: Lukasenka Putyinnak kell, nem a belaruszoknak

A rendszerváltáskor az egyetlen fehérorosz parlamenti képviselő volt, aki a Szovjetunió felbomlása ellen szavazott. Kicsoda Aljakszandr Lukasenka, és miért függ állama ma is Moszkva kegyétől?

Kiemelt kép: Twitter


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!