Vasárnap délután tartotta évértékelő beszédét Orbán Viktor, amit egy csoport díszegyenruhás tábornok is végighallgatott a Várkert Bazárban. Pedig az 1993-as honvédelmi törvény tiltja, hogy a katonák a politikai rendezvényeken egyenruhában vegyenek részt.

A Népszava megkérdezte a Honvédelmi Minisztériumot, hogy miért voltak ott mégis a díszegyenruhás katonák. A minisztérium ezt azzal magyarázta, hogy Orbán Viktor évértékelője nem pártrendezvény volt, hanem kormányzati találkozó.

"Ahogy miniszterelnök úr a beszédében hangsúlyozta is: 'Kérem Önöket, gondoskodjanak róla, hogy a pártrendezvényeken ne, de a kormányzati és civil találkozókon a katonák is ott lehessenek, és elfoglalhassák megbecsült helyüket a magyar társadalmi életben'"

- írták válaszukban.

A lap szerint azonban ez a magyarázat nem állja meg a helyét, mert a miniszterelnök évértékelőjét a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) szervezi, ahová kizárólag a Fidesz kap meghívást, más pártok résztvevői nem, ezért ez nem minősülhet kormányzati rendezvénynek.

hirdetés

A kormányzati évértékelő hagyományosan a parlamenti ülésszak nyitányán a miniszterelnöki nyitóbeszéd lenne, amit viszont Orbán Viktor idén kihagyott, az ülésen sem vett részt

- emlékeztet a lap.



hirdetés