A számos külső és belső tényező közül a legtöbben Benjamin Netanjahu miniszterelnök hibáit okolják a tragikus következményekkel járó támadásért.


Izrael védelmi és biztonsági szolgálatait régóta a Közel-Kelet, ha nem a világ legjobbjainak tartják, az Izraeli Védelmi Erő (IDF) pedig az egyik legjobban szervezett és legfejlettebb katonai technológiával rendelkező hadseregként szerepelt a köztudatban, mégsem tudták megakadályozni a Hamász október 7-ei pusztító támadását.

Számos külső tényező áll amögött, hogy miért is alakult ez így. Ilyen például, hogy a Hamász már legalább egy éve tervezte a támadását. Emellett pedig a Biden-adminisztráció politikája is szerepet játszhatott, amikor visszaállították a palesztin fejlesztések finanszírozását annak ellenére, hogy a külügyminisztérium dokumentumai szerint tisztában voltak azzal, hogy a Hamász is profitálhat az amerikai segítségből.

Izraelben azonban érthető okokból inkább a belső tényezőkre került a hangsúly a támadás után. Egyiptom azt állítja, hogy tíz nappal korábban közölték Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, hogy valamilyen nagy dobásra készül a Hamász Gázából, ez azonban teljesen süket fülekre talált. A tétlenség azért is érthetetlen, mert a Hamász teljesen nyíltan gyakorlatozott a támadásra készülve, még videókat is készítettek az akciókról, amikből néhányat posztoltak is a közösségi médiában.

Közvetlenül a támadás előtt ennek ellenére a hírszerzés észlelte a katonai tevékenység megugrását, amiről értesítették a határőrséget, akik azonban ezt tisztázatlan okokból figyelmen kívül hagyták. A kerítésen való áttörés után így a Hamász fegyveresei a határ menti négy katonai bázis katonáit az álmukban tudták megölni, ráadásul a katonai parancsnokok is az egyik itteni bázisban tartózkodtak, akiket így szintén megöltek vagy elfogtak.

A helyzetet pedig tovább rontották az olyan műveleti problémák, mint a hibás csapatszállító rendszerek, amelyek miatt a katonáknak órákat kellett várakoznia arra, hogy elérjék a gázai határt.

A Hamász pusztító támadása után Netanjahu a kritikák kereszttüzében találta magát, ami nem meglepő, hiszen korábban Mr. Biztonság néven is emlegették a hívei, ez a kép azonban most teljesen összeomlott. Netanjahu védelmi minisztere, Yoav Gallant már márciusban arra figyelmeztetett, hogy a miniszterelnök által erőltetett igazságügyi reform miatt kialakult belső zűrzavar nemzetbiztonsági fenyegetést jelent. Gallant ezért ekkor arra kérte Netanjahut, hogy szüneteltesse a reformot, amely gyengítené a Legfelsőbb Bíróság befolyását és több hatalmat adna Netanjahu kormányzó koalíciójának. A miniszterelnök azonban a kritikára inkább azzal reagált, hogy ideiglenesen elmozdította a pozíciójából miniszterét.

Azt is a szemére vetik, hogy a Hamászt a palesztinok megosztására szolgáló eszközként akarta használni, amire jó példa, hogy több millió dollárnyi katari készpénzt engedett be Gázába ennek a célnak a megvalósítására. Mások pedig arról beszélnek, hogy a kormányfőt annyira lefoglalta, hogy elkerülje a korrupciós ügyei miatti vádemelést és megtartsa a hatalmát, hogy végül az országot ért fenyegetésre nem jutott elég figyelme.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint ötből négy izraeli úgy gondolja, hogy Netanjahu a hibás a történtek miatt és a többség szerint a háború után le kellene mondania.

(via Public)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!