Ha a napokban arra lett figyelmes, hogy androidos okostelefonja a megszokottnál hamarabb merül le, könnyen lehet, hogy egy nemrég felfedezett bug áll a dolog hátterében. Az Android Hacks és a ZDNet portálok is megerősítették tesztjeik során, hogy a Google Play Szolgáltatások 18.3.82-es verziója indokolatlanul sok energiát fogyaszt a háttérben, sokszor minden más alkalmazásnál több szuflát szipkáz ki a készülékből.


Mi magunk úgy ellenőrizhetjük le az egyes appok fogyasztását, ha a mobil általános beállításai közt megkeressük az Eszközkarbantartó alatt az Akkumulátor opciót, ahol a becsült hátralévő üzemidő mellett azt is láthatjuk, hogy egyes alkalmazások milyen arányban járultak hozzá a fogyasztáshoz. Akik a Google Play Szolgáltatások fentebb említett verzióját futtatják a készülékükön, azok gyanúsan magas százalékot láthatnak.

Here we go again with the secret battery assassin Google Play services that updates in the background and stabs your phone right in the heart. pic.twitter.com/Zu8jRchzYq

- Artem Russakovskii (@ArtemR) August 9, 2019

A probléma orvoslására egyelőre két módot említenek a portálok: az egyik, hogy a Play Szolgáltatások egy régebbi verziójára térjünk vissza (bár egy idő valószínű, hogy a szoftver automatikusan frissül majd, de addigra vélhetően a Google is előáll a javítással), illetve használjuk a béta verziót, amire ezen a linken jelentkezhetünk. Utóbbi megoldás hátránya, hogy mivel nem stabil kiadásról van szó, más bugokkal kell számolni használat közben. A keresőcég minden bizonnyal pár napon belül kiad egy hivatalos javítást is, de addig is legalább néhányan megnyugodhatnak, hogy a hiba nem a készülékükben van.

(Kiemelt kép: iStock)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!