A döntés hátterében a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet áll, amely miatt a gyártás veszteségessé válik, ezt pedig a cég már nem tudja vállalni.


Néhány hete még úgy tűnt, csak egy hónapig tart Magyarország egyik legnagyobb földgázfogyasztójának üzemszünete, Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa most azonban arról beszélt az Agrárszektornak, hogy Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata befejezi a termelést.

- jelentette be a vállalat tulajdonosa.

Bige szerint a döntés hátterében a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet áll, amely miatt a kiadások jelentősen emelkedtek, ám azokat nem lehet érvényesíteni az árakban, ám emiatt a gyártás veszteségessé válik, amit a cég már nem tud vállalni.

Bige a témában még a leállás előtt levelet küldött Lantos Csaba energiaügyi és Nagy István agrárminiszternek, hogy felhívja a figyelmüket a helyzetre. A levelet az Agrárszektornak is odaadta, eszerint abban az állt, hogy megkezdik a felkészülést a "termelés szeptember 30-i leállítására és a gyár konzerválására, ameddig dolgozóink a felmondási idejüket töltik”. A termelést végül november hatodikán függesztették fel.

– írta még Bige hozzátéve, hogy minden tonna műtrágyán 40 euró veszteség keletkezik, a műtrágyán keletkező fedezet így 10 évből 9-ben nem teszi lehetővé az adó megfizetését.

A Nitrogénművekben korábban is leállt már a gyártás, 2022 tavaszán például az ukrajnai háború okozta földgázdrágulás miatt szünetelt egy hónapig.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!