Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Hogy főzzük a rizst? Mindenekelőtt fontos tudnunk, hogy a különböző rizsfajtákat különbözőképpen kell elkészíteni. Összesen több mint 2000 rizsfajta létezik, és ha azt szeretnéd, hogy az ételed tökéletes legyen, meg kell ismerned a helyes elkészítés módjait.

Hogy főzzük a rizst? Íme minden, amit tudnod kell

1. Meg kell mosni, mielőtt megfőznénk. A boltban vásárolt rizst főzés előtt meg kell mosni, különösen akkor, ha azt szeretnéd, hogy a rizsszemek ne ragadjanak össze, hanem pergős legyen a végeredmény, azaz a szemek jobban különváljanak egymástól.

Az ázsiai országokban is leggyakrabban ezért mossák át a rizst, de azért is, mert így könnyebb lesz a szerkezete, és jobban megdagadnak a szemek. Ez például a basmati rizs elkészítésének egyik fortélya. Mosással eltávolítjuk a keményítőt a rizs felületéről, így könnyebb megemészteni.

2. Bizonyos fajtákat áztatni kell főzés előtt: például a basmatit vagy a vadrizst. Ezeket a fajtákat mindig be kell áztatni 30-60 percre főzés előtt. Minden hosszú szemű rizst ezzel a módszerrel kell elkészítenünk.

3. Al dentere azaz fogkeményre főzzük. A legtöbb rizsfajtát nem kell annyira puhára főznünk, míg a szemek elkezdenek szétmorzsolódni, az a jó, ha a rizs éppen haraphatóan szilárd, pontosan úgy, mint a tészta-ételek esetében.

A szabály alól kivételt képeznek a kifejezetten ragacsos szerkezetű fajták, vagy a desszertnek készülő ételek (például a tejberizs). Ha desszertet készítesz a rizsből, ne használj hosszú szemű fajtát, mivel ezek a szemek jobban szétválnak, pergősek maradnak főzés után.

4. A főzővízhez nem adunk sót, mert kisebbek maradnak a szemek, és össze is ragadnak, így a végeredmény nem lesz túlságosan étvágygerjesztő. Ugyanez történik akkor is, ha kavargatod a rizst főzés közben. Az egyetlen kivétel a szabály alól a rizottó, amit pontosan azért kell folyamatosan kavarni, hogy krémes legyen az állaga.

5. Használj megfelelő méretű lábost a főzéshez. A rizs leggyakrabban azért tapad le vagy ég oda, mert nem elég nagy az edény, a szemek ugyanis főzéskor körülbelül kétszer-háromoszor akkorára dagadnak, fajtától függően.

6. Azonnal távolítsd el a kész rizst a főzőedényből. Főzés után azonnal le kell szűrni, és egy tiszta tálba tenni. Ha a főzőedényben hagyod, megszívja magát a maradék vízzel, tovább dagad, és túlságosan nedves lesz. A legkönnyebben úgy bizonyosodhatsz meg arról, hogy kész van-e a rizs, ha elmorzsolsz egy szemet az ujjaid között: a felületének puhának kell lennie, de belül kicsit még kemény.

7. Több módszer is létezik a főzésére. A legelterjedtebb módszer, amikor a rizs megszívja magát vízzel, ilyenkor egy rész rizshez mindig két rész vizet adunk. Közepes lángon felforraljuk, majd alacsonyabb lángon hagyjuk még főni 10-12 percig, fedő nélkül.

A rizsnek az összes vizet magába kell szívnia. Ezután vedd le az edényt a tűzről, fedd le egy konyharuhával és egy fedővel, majd tedd vissza a tűzre, és nagyon alacsony lángon hagyd még 10 percig (vigyázz, nehogy meggyúljon a konyharuha!). Majd vedd le az edényt a tűzről, de hagyd még állni lefedve körülbelül 5 percig. Ezután már tálalhatod is.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!