Megmutatjuk hol alkotott Mikszáth Kálmán, és mely házban volt díszletraktára az Operának.

2023-ban ünnepeljük Budapest 150. születésnapját. Ez alkalomból az idei Budapest100 visszatér az egyidős házak – most a 150 évesek – köszöntéséhez. Mi már bejuthattunk négy izgalmas házba, ami benneteket is nyitott kapukkal vár a Budapest100 hétvégéjén.

Megmutatjuk melyik házban alkotott Mikszáth Kálmán, és hol volt díszletraktára az Operának.

A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 hétvégéje.

A négynaposra bővített városi fesztiválon a nyitott házak hétvégéjét ismét egy szakmai konferencia és egy sétanap előzi meg május 11-14. között.

A sajtó munkatársainak elöljáróban 4 nyitott házat mutattak be a szervezők. Láthattunk izgalmas múltú belvárosi bérházat, pompás homlokzatú erzsébetvárosi épületet, egy józsefvárosi különlegességet és egy szinte bérpalotába hajló elegáns lakóházat is.

Az Opera transzformátor állomása - Lázár utca 20.

Első állomásunk a Lázár utca 20 volt. Az eklektikus stílusú, impozáns lakóház szabályos négyszög alakú telekre épült. Steiner Berthold volt az építtető, aki a monarchia idején érctáblák gyártásából gazdagodott meg.

A háznak a Lázár és az Ó utcára is nyílik egy-egy bejárata. 1944-ben, amikor az épületet csillagos ház lett, kérvényezték, hogy csak az Ó utcára nyíló része legyen csillagos ház. Az épületben ugyanis volt egy díszletraktára az Operának, ahová a Lázár utca felől sokat jártak be a díszletezők. Nem tudni, hogyan bírálták el a kérvényt, nem sokra rá létrejött a gettó is.

A 19. század végén itt működött a Fővárosi Kereskedő Ifjak Önképző Egyesülete, valamint a Deák Ferenc Jótékonysági Egylet is, tagjaik rendszeresen tartottak zenés-táncos mulatságokat a házbeli helyiségekben. Illetve érdekesség, hogy a pincében működik jelenleg az Opera transzformátor állomása is.

A ház stukkódíszeit és rozettáit az évek során eltávolították. A tulipános rácsot azonban mi is megcsodálhattuk, amit állítólag Lechner Ödön készített. Udvarban láthattunk egy titokzatos kutat is, aminek az eredetét még nem sikerült megfejteni.

A Budapest100 hétvégéjén a ház épülettörténeti kiállítással, kvízzel és puzzle sarokkal is vár.

Itt alkotott Mikszáth Kálmán - Dohány utca 28.

A Lázár utcából a közeli Dohány utca 28-ba vezetett a sétánk. A háromemeletes lakóház 1872-ben Pán József és Hanisch Antal tervei alapján, Deutsch Antal megrendelésére épült, 2005 óta védett műemlék.

Felnézve a Dohány utcai klasszicista homlokzatra a kapu felett szemet gyönyörködtető görög szobrokat és antikizáló oszlopokat láthattunk. A kedvenc részletem azonban a kiugró sarokerkély volt.

A gangon szétnézve szembeötlő volt az ajtók és ablakkeretek különleges színe. Némelyik kopott volt, némelyik frissen mázolt, de a legtöbb kék színű. Ennek magyarázata, hogy sok zsidó élt a házban (a zsidó hagyomány szerint a kék a ragyogás és a pompa színe.). Eredetileg az összes bejárat kék lehetett, a tradíciót pedig sokan megtartották a felújítások során.

Ez idő alatt írta meg többek közt A beszélő köntös című regényét. Valószínűleg akkor költöztek el a házból, miután meghalt gyermekük.

Mikszáth kézírása legendásan olvashatatlan volt, ezért a ház programjai között szerepel kéziratfejtés is. Illetve lesz Mikszáth- és háztörténeti kiállítás, háztörténeti séta és koncert is a programok között.

Józsefvárosi különlegesség - Baross utca 6.

A Baross utca 6 szám alatti épület ma már sétálóutcáról nyílik. Egy átlagos bérhaznak tűnik, de érdekes története van, elhelyezkedéséből adódóan is.

A dzsentrifikáció során - ahogy a környékbeli házak, úgy ez is - a szőlőskertből “nőtt ki”. A ház kívül esik a régi városfalon, tehát nem tartozik a mágnásnegyedhez, ugyanakkor nívóját mégis emeli a múzeum közelsége.

A historizáló bérházat Babó Gábor építtette, és meglepően sok ütemben készült el. Az öröklésével kapcsolatban is több furcsaságot tudtunk meg. Badó örökösei között volt ugyanis egy olyan személy, aki nem volt hivatalosan a család tagja, mégis nagy tulajdonrészt örökölt. Illetve egy későbbi örökös, Wagner Géza ingatlanmágnás saját cégének játszotta át a tulajdonjogot, majd dupla haszonnal adott túl rajta.

A házat főleg kispolgárok és iparosok lakták. Itt működött Aczél Károly Fatermelési, Faipari és Építési rt. Illetve itt működött az Alfa Separator Rt. tejüzem is.

A Budapest100 alatt apróhirdetes kiállítással is készül a ház, amik között szerepel majd kerítőnő által feladott hirdetés is. Illetve lesz épületbejárás, alkotósarok, versfelolvasás is.

Egy bérpalota eleganciája - Múzeum körút 27.

A Múzeum körúton álló ház nagy történelmi túlélő: ma egyszerre viseli a neoreneszánsz és a Kádár-kor nyomait, de megőrizte mind a neobarokk stílus, mind a szocialista társadalom miliőjét.

Annak ellenére, hogy a ház a palotanagyedhez tartozik, nem arisztokrata családok lakták, hanem pesti penzemberek. A feljegyzések szerint az első lakók bőrkereskedők voltak. A házban lakott többek között Péchy Tamás, a Képviselőház elnöke (1880–1893) és Pásztor (Pikler) Árpád író és műfordító is. Molnár Ferenc róla mintázta a Pál utcai fiúk című regényében a nagy Pásztort. Illetve Pásztor írt egy a Pál utcai fiúkhoz hasonló témájú könyvet Muzi címmel a Múzeumkert fiataljairól.

Az államosítással a ház a MÁV tulajdonába került, így a lakásokat MÁV tisztviselők kapták. A monarchiában épült házra két szintet ráépítettek, így elvesztette műemlék jellegét.

A programnok között lesz akusztikus zenei koncert, kiállítás, házbejárás és gyereksarok is.

Az idei Budapest100 a városegyesítés korának társadalmi, gazdasági, kulturális sokszínűségét mutatja be. A 150 éves házak közül 50 épület nyitja meg a kapuit a látogatók előtt. Közülük a legtöbb lakóház, de a Szimpla Kert, a Rumbach zsinagóga, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Batthyány-mauzóleum is készül programokkal.

Az idei Budapest100 programfüzetét megtalálod online és nyomtatott formában is, benne a megnyitó házak listájával, nyitva tartásával és programjaival, tematikus városi sétákkal és más kísérőprogramokkal. A Budapest100 minden programja ingyenes. Részletek a Budapest100 oldalán.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!