Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Máj nélküli pástétom és különböző aromákból készült sajt. Hagyj fel a "mérgezett" ételek fogyasztásával! Íme néhány olyan élelmiszer, amely lassan, de biztosan öl.

Növényi pástétomok és felvágottak

Ezeknek a termékeknek az összetételében több mint 12 élelmiszer-adalékanyag található! A növényi virsli vagy pástétom, a szójaszalámi egyaránt tele vannak vegyi anyagokkal, amelyeknek célja, hogy pótolják a hiányzó alapanyagot - a húst, és elérjék, hogy az adott termék ízében, illatában és színében minél jobban hasonlítson ahhoz.

Tele vannak mérgekkel

Aromákkal, ízfokozókkal, stabilizátorokkal, emulgeálószerekkel, sűrítőszerekkel, színezékekkel, allergénekkel, és ne feledkezzünk meg a műtrágyáról, rovarirtó szerekről és más vegyi anyagok maradványairól sem, amellyel a növényeket kezelték, és amelyek jelentős mennyiségben megtalálhatók a kész termékben is.

A hasonló termékek fogyasztóit számos betegség fenyegetheti: a foszfátok megakadályozzák a kalcium rögzítését a csontokban, így meggátolják a gyerekek növekedését és növelik a csontritkulásban szenvedők számát.

Ugyanakkor növelik az elhízás veszélyét, a homogenizálásra használt gumikat az emésztőrendszer csak 10 év alatt képes megemészteni, megjelenik a gyomorhurut, fekély és a rák legcsúnyább formái: a vastagbél-végbélrák.

Májpástétom

Annak idején a májpástétom legfontosabb összetevője valóban a máj volt. Manapság a legismertebb (vagy kevésbé ismert) márkák mindössze 15-25%-ban tartalmaznak sertésmájat! A további összetevők: szalonna, bőr, fehér búzaliszt, szójából származó növényi fehérje, kukoricakeményítő, víz, jódozott só (a pontos mennyiség meghatározása nélkül), cukor, kármin (színezőanyag), glutén (allergén), tartósítószerként nátrium-nitrit (E250), amely potenciálisan rákkeltő lehet, és számos más élelmiszer-adalékanyag, amelyek mind tartósításra, színezésre, ízfokozásra szolgálnak.

A szalámik, kolbászok, felvágottak, virslik, pástétomok és általában minden húskészítmény egészségtelen összetevőkből áll. Húst csak nagyon kis mennyiségben használnak, az összetevők nagyrészt inak, bőr, zselatin és veszélyes élelmiszer-adalékanyagok. Ezek közül a két legveszélyesebb: a nátrium-nitrit (E-250), amely rákkeltő, és a nátrium-glutamát (E621) amely erős neurotoxin, kiválthatja Alzheimer-kórt, Parkinson-kórt, Huntington-kórt.

10 kg késztermékben 1,5-2,5 kg májat találunk, a többi rengeteg víz, szalonna, finomra darált bőr és vegyi anyagok, amelyeknek célja a különböző állati eredetű anyagok kombinációjának "megkötése".

Ezt a pástétomot ugyanolyan egészségtelen fogyasztani, mint kólát inni. Cukorbetegek számára különösen nem ajánlott, de más fogyasztóknak sem javasolt, mert hajlamossá tehet a cukorbetegségre.

Csirke virsli

40%-ban mechanikusan eltávolított húst, 60%-ban vizet és szalonnát tartalmaz. 10 kg virsli 4 kg csirkemellet tartalmaz. A csontokról mechanikusan eltávolított húst a szalonnával és a csirke bőrével együtt finomra darálják, majd az egészet összekeverik vízzel, fűszerekkel, keményítővel és szójával. Végül kárminnal színezik, betöltik a virslit, majd megfőzik és megfüstölik, mielőtt eladásra szánt műanyag zacskókba csomagolnák.

Az így készült virsli veszélyes az egészségre, mert zsírokat tartalmaz, amelyek érrendszeri betegségeket okozhatnak, növelhetik a koleszterinszintet, elhízáshoz és csontritkuláshoz vezethetnek.

Olvasztott sajtkrémek

Összetevők: sajt 30%, víz, sovány tejpor, burgonyakeményítő, vaj, E-452, E-339, savanyúságot szabályozó anyagként: nátrium-karbonát.

Az olvasztott sajt olyan termék, amelyet az összetevők megolvasztásával és összekeverésével kapnak, ezekhez hozzáadnak két további adalékanyagot: egy polifoszfátot (E-452), amely a kalcium, magnézium és a vas lassú asszimilációját eredményezi, és ez a csontok atrophiájához és kalcium lerakódásokhoz vezet, valamint E-339-et, amely emulgeáló szer, megakadályozza a zsírok avasodását, és színstabilizátor is. Ennek hashajtó hatása van és megzavarhatja a kalcium / foszfor egyensúlyt.

Növényi sajtok

A terméket növényi olajokból és kazeinből készítik.

Összetevők: víz, növényi olajok 28%, kazein 10%, tengeri só, emulgeálószerek: nátrium-difoszfátok és nátrium-citrátok, edami aroma, tartósítószer: aszkorbinsav, zselésítő anyag: karragén, színezőanyag: béta-karotin.

Ennek a terméknek tulajdonképpen semmi köze a valódi sajtokhoz. Tehén- vagy juhtejből kivont kazeint, vizet, növényi olajokat, tengeri sót, tartósítószereket, emulgeálószereket, zselésítő és színezőanyagokat tartalmaz, amelyeket ipari szinten összekevernek, és edami aromát adnak hozzá, amelynek semmi köze sincs az eredeti holland Edami sajthoz.

A tartósítószerek, emulgeálószerek és színezékek, amelyeket ezek a termékek tartalmaznak, hosszú távon egyre bonyolultabb és károsabb hatással bírnak a fogyasztókra.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!