Az ősszel és télen virágzó növények gondozása rendkívül egyszerű. Beh Mariann kertápolási szakértő szerint a kertészetekben még most is széles a kínálat, nem lőhetünk mellé azonban akkor, ha krizantémot, csarabot és díszkáposztákat ültetünk. Ráadásul ezek egyaránt tökéletes választások a kertekbe és a balkonládákba.

Krizantém és csarab a hosszú virágzásért

A krizantém számtalan méretben, formában és színben kapható. Találunk gömb alakú, tömöttebb fajtákat, de vannak lazább bokrúak is

- magyarázza a szakértő, hozzátéve: mivel a növény igen napfényigényes, ezért a legjobb hely számára a déli fekvésű ablakpárkány vagy a terasz. Az őszi fagyokig fontos, hogy rendszeresen öntözzük a tövénél, az elnyílt virágait pedig folyamatosan csipkedjük le, hogy aztán az folyamatosan hozni tudja az új bimbókat.

Beh Mariann szerint szintén jó választás lehet a csarab, amely egészen november végéig hozni tudja az apró, harang alakú virágait. A kertészetekben rózsaszín, de fehér és zöld virágú változatban is megtalálhatjuk, így akár csoportosan is ültethetjük.

Azt szeretem benne a legjobban, hogy bár csak novemberig nyílik, a virágok egészen decemberig a növényen maradnak, ezért karácsonykor is az egyik legszebb kültéri dísznövény

- mutat rá a szakértő.

Díszkáposzták az igazán különleges erkélyért

Ha azonban valami meglepő, és igazán mutatós növényt keresünk, válasszuk a változatos színekben pompázó, fodros levelekkel tarkított díszkáposztákat, amelyek azon túl, hogy nagyon jól tűrik a hideget, hihetetlenül egyszerűen gondozhatók.

A fagyokig öntözzük rendszeresen és ne csak a földjét locsoljuk, hanem a leveleket is nedvesítsük kézi permetezővel

- hívja fel a figyelmet Beh Mariann.

Kiemeli, hogy a dísznövényeket érdemes olyan edénybe helyeznünk, aminek lyukas az alja és ki tud belőle folyni a felesleges víz. Emellett természetesen kell hozzá általános virágföld is, valamint egy-egy agyaggolyó, amik a cserép aljába helyezve magukba szívják a felesleges vizet, és amikor a föld szárazabbá válik, leadják a nedvességet.

Kerti kincsekből is készülhet kültéri karácsonyi dekoráció

Az okos kertész télen is tudja, mit hasznosíthat a kertjéből.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!