Benedek Ágota könyvében nem volt szó azonos neműekről, de a szexualitást öncélúan ábrázolhatta. Szerinte ezek után a legegyszerűbb volna semmit nem írni, abból nem lehet baj.


Részben Benedek Ágota Állva maszturbálok című kötete miatt 500 ezer forintos bírságot szabott ki a Pest Vármegyei Kormányhivatal a Librire – adta hírül a Magyar Narancs.

A Magyar Narancsnak a könyvforgalmazó azt írta: „a Pest Vármegyei Kormányhivatal 2023 decemberében 500.000 forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Libri Könyvkereskedelmi Kft. terhére”. A céget több könyv miatt büntették meg, ezek között volt Benedek naplóregénye.

A könyvben, az eddig bírságoltakkal ellentétben, nincs olyan részlet, amivel a sokat kifogásolt „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jelenítene meg”. Ezzel szemben szó van benne egy abortuszról és a szexualitást is ábrázolja, márpedig a törvény szerint büntetés járhat a szexualitás „öncélú ábrázolásáért” is.

Benedek Ágota az RTL-nek nyilatkozva azt mondta: ezek után egyszerűen nem lenne logikus, a boltokba olyan könyveket kipakolni, amik „problémások”, így kerülnek majd ezek a művek egyre lejjebb, vagy a pult alá.

– fogalmazott.

„Felmerül a kérdés, hogy akkor tulajdonképpen, nem lehet ilyen témájú könyveket árulni sehol Magyarországon? És ha nem lehet árulni, akkor miért írod?” – teszi hozzá az írónő, aki szerint ebben az esetben „tiszta cenzúra” érvényesült.

A „gyermekvédelmi törvény” passzusai miatt nemrég a Lírát akarták megbüntetni 12 millió forintra, amiért a meleg szerelmet bemutató Heartstopper ifjúsági regényt nem a megfelelő módon árulták. A Líra azonban perre ment, és egy vesszőhiba miatt végül nem kellett fizetniük.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!