Érd polgármestere szerint az, ami január 30-án történt a településen, új helyzetet teremtett. Kérdés, ez megállíthatja-e a fővárosi agglomerációban a kormány által mindenhol teljes mellszélességgel támogatott akkumulátorbizniszt.


Eredetileg Alsózsolcára tervezték azt az akkumulátor-újrahasznosító üzemet, amely végül a dolgok jelenlegi állása szerint Sóskúton épül meg. A szlovén Andrada cég az akkumulátorgyártás során keletkező hulladékból nyerné ki a legértékesebb anyagokat, például a lítiumot vagy a nikkelt. Az üzem februárban kezdené meg a működését, az elkövetkező két év alatt összesen 160 munkahelyet hoznának létre.

König Ferenc sóskúti polgármester az ATV-nek a múlt héten azt mondta, hogy a „hátukra hívánják” a beruházást, de vannak olyan beruházások ebben az országban, melyeket a kormány akkor is megvalósít, ha azt a lakosság nem akarja. Ugyanabban a műsorban azt is elmondta, hogy a település iparűzési adóbevétele egyébként is irigylésre méltóan magas, és több munkahely van Sóskút ipari parkjában, mint ahány lakosa van a községnek. Azaz rászorulva nincsenek pont erre a beruházásra. Amikor Rónai Egon rákérdezett, hogy mégis, akkor mi az oka, hogy mindenáron be akarják fogadni az Andrada üzemét, csupán annyit mondott, hogy

Ez a kedd január 30-án volt, és a tervezett találkozó egészen máshogyan sikerült, mint ahogy eltervezték.

Lakossági fórumtól szokatlan módon a rendezvénynek helyt adó iskola bejáratánál fekete ruhás biztonságiak álltak, és csak a sóskúti lakcímkártyával rendelkezőket engedték be. A sajtót sem. Ráadásul, mivel Sóskút települése területileg szinte összenőtt Érddel és Pusztazámorral, érthetetlen volt ez a kirekesztés. Mivel szép számmal érkeztek ezekről a településekről is, és a sajtó is be szeretett volna jutni, nagyon hamar feszültség alakult ki a helyszínen.

Csőzik László, Érd polgármestere szerint ez egy nagyon rosszul előkészített fórum volt, lapunknak úgy fogalmazott, hogy „unprofi volt”. Csőzik, aki harminc éve polgármester, szerzett némi rutint ilyen rendezvények megszervezésében. Szerinte,

A helyszínen volt Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke, akit szintén nem akartak beengedni a biztonságiak, hiába mutatta fel a képviselői igazolványát.

„Én voltam az első országgyűlési képviselő, aki odaléptem az ajtóban álló, jócskán kigyúrt biztonsági emberekhez. Megmutattam a képviselői igazolványomat és mondtam, hogy szeretnénk bemenni a fórumra. Azt mondták, hogy nem, mert csak helyi lakcímkártyával rendelkezők mehetnek.”

A politikus hiába tiltakozott, elmondása szerint a biztonságiak simán csak arrébb akarták taszigálni.

Komjáthi azt mondja, miközben ő a rendőrséget hívta, megérkezett König Ferenc is, aki egy oldalsó bejáraton bement. A szocialista politikus végül elég pikáns módon,

Csőzik László érdi polgármester erről a mozzanatról megjegyezte, hogy „az azért nem tetszett. 10-12 kopasz, katonaruhás, military cuccos srác gyakorlatilag benyomta a tömeget. Tehát az azért fizikai ráhatás volt.”

Ennek ellenére szerint mégiscsak meg kellett volna tartani a tájékoztatót, és utána mindenki elmondhatta volna az ellenérzését. Itt erre nem kerülhetett sor, és ebben mindenkinek megvan a felelőssége. Az, hogy „egy ilyen teszetosza politika ezt nem kezdi el rendesen előkészíteni és kullog az események után, próbálja utólag a szépségtapaszokat ráhelyezni, az olaj a tűzre”.

A terembe jutva Komjáthi Imre Sóskút polgármesteréhez lépett, és azt mondta, hogy Magyarországon mindenkinek joga van ahhoz, hogy tudjon arról, éppen mit szeretnének a kertje végébe telepíteni. Azt is elmondta neki, hogy nincsenek a gazdaság fejlődése, a munkahely teremtése ellen,

A polgármester nem válaszolt az MSZP-s politikusnak, ahogy egy-két közeli munkatársát leszámítva senkivel sem kommunikált az események alatt. Látva a tömeget és érzékelve az ellenséges hangulatot, König Ferenc hamar meghozta a döntését, hogy a rendezvényt nem tartják meg.

A később kiadott közleményében arra hivatkozik, hogy „kívülről importált fenyegető csoportok” akadályozták meg a párbeszédet, „melyeket szűk politikai érdekcsoportok támogatnak, és megpróbálnak félelmet kelteni, semmi keresnivalójuk nincs a településünkön”.

A HVG és a Népszava felvételein azonban szép számmal látni sóskúti lakosokat, akik ugyancsak dühösen fejezték ki érzéseiket a beruházás ellen. A felvételeken látható egy nő, aki minden bizonnyal nem kívülről importált volt, hiszen személyesen ismerte Königet, mivel ezt mondja neki:

Mind Csőzik László, mind Komjáthi Imre úgy véli, lett volna miről beszélgetni.

Komjáthi például Sóskúton is azt érzékeli, valamiért az állam teljes erejéből az akkumulátoripari beruházások mellett áll, ha kell, akár a lakossággal is konfrontálódva. Jó lett volna megtudni, milyen technológiával működne az üzem, mert Szigetszentmiklóson, ahol szintén hasonló tevékenységgel foglalkoznak, „sajnos ott már haláleset is volt, illetve súlyos mérgezés, 13 ember szenvedett sajnos olyan magas expozíciót a rákkeltő anyagoktól.” Mindezt egy munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzés tárta fel.

Szerinte az ilyen esetek miatt joggal bizalmatlanok az emberek, mert azt látják, hogy a kormánynak az az üzenete, hogy

Például nem lesz kötelező a munkavédelmi oktatás, elég lesz a dolgozónak átadni az oktatási anyagot, illetve a munkaegészségügyi alkalmassági orvosi vizsgálat sem lesz kötelező. Ezek a könnyítések persze mind olcsóbbá teszik a termékek előállítását, ráadásul a megtérülési időt is lerövidítik.

Csőzik László szerint Sóskút körül egyetlen település sem támogatja ezt a beruházást. Nem érti, hogy miért hoznak be a kertvárosias szuburbán környezetbe egy akkumulátorfeldolgozó üzemet. Szerinte ennek biztos, hogy nem itt volna a helye. Úgy véli, hogy a helyiek bizalmatlanságának volt előzménye is, egy dél-koreai elektrolit gyár. Ez most tesztüzemben működik, még nem termel. Magát az engedélyezést és a beruházást pedig a Covid leple alatt csinálták meg Sóskúton. Azt gondolja, a mostani tiltakozás vehemenciájában az is benne van, hogy akkor elmulasztották az egyeztetést.

Arra a kérdésre, hogy valóban eszköztelen-e a sóskúti polgármester, Érd első embere azt válaszolja, hogy a képviselőtestület egy határozattal megállíthatná a beruházást, ahogy ők megtették már.

Komjáthi Imre is csak tippelt arra a kérdésünkre, miért ragaszkodik a sóskúti polgármester ennyire a az akkumulátorfeldolgozóhoz.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő maga is tanúja volt máshol ennek a nyomulásnak. Nemrég Debrecenben volt, ahol a CATL akkumulátorgyár környezethasználati engedélyével kapcsolatos közigazgatási per második fordulóján vett részt, és szerinte „botrányos volt”, hogy a magyar kormányhivatalok jogtanácsosai foggal-körömmel védték az akkumulátorgyár érdekeit,

Ha Sóskút engedélyezi a szlovén üzem megépülését, a településsel összenőtt, jóval nagyobb Érdnek semmilyen jogi lehetősége nincsen megakadályozni azt. A város polgármestere úgy tudja, hogy a környezethasználati engedély iránti kérelmet még nem nyújtották be. Ha ez megtörténik, oda bejelentkezhet és be is fog jelentkezni ügyfélként az érdi önkormányzat, azonban „ebből nem következik semmi”. Mindenesetre ezen a csatornán még megpróbálják befolyásolni az eljárást.

Illetve, ami még marad, az a civil ellenállás. Az, ami a keddi, meghiúsult meghallgatáson „nagyon kemény erőmutatás volt azért felfelé”.

Komjáthi Imre is úgy véli, a január 30-i megmozdulás új helyzetet teremtett.

Kérdés, ez milyen következményekkel járhat júniusban, amikor önkormányzati választásokat tartanak, nemcsak Sóskúton, hanem az ország számos másik olyan településén is, ahol a kormány által erőltetett akkumulátor-ipari beruházások komoly indulatokat váltottak ki.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!