Megkezdődik a Mátrai Erőmű zöld jövőképének kialakítása - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) valamint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya közös közleményben.

A tájékoztatás szerint a tulajdonos jóváhagyta a Mátrai Erőmű hosszú távú fejlesztési programját, így elindulnak a technológiai átalakítás és a finanszírozási pályázatok előkészítési munkái. A Mátrai Erőmű modernizációja a következő évtized egyik legjelentősebb hazai energetikai projektje lesz.

A széntechnológia kivezetése az uniós energia- és klímapolitikai céloknak is megfelel, az átalakítás ezért részben uniós támogatásból valósulhat meg.

A tulajdonos az állami Magyar Villamos Művek, amely az év elején vásárolta meg az erőmű többségi részesedését Mészáros Lőrinc köréből – sokak szerint érthetetlenül magas áron.

hirdetés

Szél Bernadett, független képviselő írta annak idején:

"A vétel nem szolgálja az ellátásbiztonságot (az erőmű már tavaly is csak félgőzzel üzemelt és így is brutális veszteséget termelt, éppen a veszteségminimalizálás miatt csökkentették a teljesítményét), nincs komoly szükség rá az energiaellátásban, ennél olcsóbban is lehet belföldön áramhoz jutni például az alacsony kihasználtsággal működő gázerőművekből."

A közleményben ismertetik, hogy az erőmű technológiai átalakítása négy pillérre épül,

amelynek része egy 500 megawatt teljesítményű kombinált ciklusú gázturbinás erőmű és egy 31 megawattos RDF/biomassza tüzelésű blokk építése a visontai telephelyen, továbbá 200 megawattos fotovoltaikus napelempark létesítése a két bánya rekultivált területein, valamint a lignitkészletek alternatív felhasználásaként egy tiszta szén technológiát alkalmazó kísérleti üzem létrehozása.

A fejlesztések eredményeként a mai technikai elvárásokhoz mérten kevéssé hatékonyan működő energiatermelő rendszert modern, karbontakarékos és jóval gazdaságosabb struktúra vált ki, amely az energiastratégiában megfogalmazott céloknak teljes mértékben megfelel, biztosítja az ország és a térség villamos-energia ellátását, ezen felül közvetett módon hatékonyan támogatja több százezer tonna hulladéklerakótól való eltérítését is a hulladék feldolgozási értéklánc megtartásával.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés