A koronavírus utáni helyreállítási pénzek lehívásáért nyugdíjreformot is ígért a kormány az Európai Uniónak. A reformnak megalapozó jelentés elkészült, de a folytatás elmarad.


A kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben – tudta meg a Pénzügyminisztériumtól a Népszava. A lap azután fordult a minisztériumhoz, hogy kiderült, elkészült az a független szakértői jelentés, amely a kormánynak a nyugdíjakkal kapcsolatos, EU felé tett vállalásához kapcsolódik.

Annak az uniós tagállamnak ugyanis, amelyik igényt tart a koronavírus-járvány okozta közvetlen gazdasági és társadalmi károk helyreállítására létrehozott alap forrásaira, különféle reformfeladatokat kell végrehajtania. A magyar kormány a pénz lehívásáért elkészítette, és 2022 májusában be is nyújtotta a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet. Az Európai Bizottság elfogadta azt, így a pénzért cserébe a dokumentumban vállaltakat teljesíteni kell. A kilenc pont közül az egyik a Demográfia és köznevelés címet viseli, ez foglalkozik a nyugdíjreformmal.

A vállalás szerint a kormány három szakaszban készíti ezt elő. Az első lépés az volt, hogy egy független nemzetközi szakértői csoport megvizsgálta a nyugdíjrendszert. A jelentésről sokáig semmit sem lehetett tudni, most viszont kiderült, az OECD még a 2023. december 31-ei határidőre elkészítette ezt a jelentést. Erre épülne a következő, második szakasz: a vállalás szerint idén június 30-ig szakpolitikai javaslatokat kellett volna megvitatnia és elfogadnia egy, a kormány által létrehozott munkacsoportnak.

Ez azonban nem történt meg, és a Pénzügyminisztérium közleménye alapján nem is fog már megtörténni. A minisztérium szerint az Európai Bizottság „nyomására” felkért szakértő javaslataival a kormány nem ért egyet, azokat nem támogatja.

A Népszava által megkérdezett szakértő, Simonovits András úgy fogalmazott: az OECD javaslatcsomag nem ígér könnyű álmot, és akármelyik javaslat elfogadása rövid távon népszerűségvesztést okozna a kormányzatnak. Ugyanakkor szerinte szükséges lenne a változás. Uniós összevetésben Simonovits szerint páratlan, hogy fő szabályként 65 év alatt nem lehet nyugdíjba menni, amire azt mondta a lapnak:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!