A polgármester először nem akarta a család kérését teljesíteni, végül a TEK segítségével tudták elintézni, hogy méltó módon vegyenek végső búcsút az elhunyt kommandóstól.


Érthetetlen bonyodalmak alakultak ki szeptember 20-án tragikus körülmények között, egy esztergomi intézkedés során elhunyt kommandós temetése körül - írja a Blikk.

Kónya Gábor Lajos posztumusz rendőr főhadnagy, kétgyerekes édesapa tragikus halála után a családnak Nyíregyháza polgármestere nem akarta biztosítani a díszsírhelyet.

A hozzátartozók azt szerették volna, ha az október 20-i katonai és vallási búcsúszertartás is a Rózsakert díszsírhelyparcellájában történhetne. Ám egy másik helyet akartak kijelölni nekik.

„A TEK főigazgatója, egyeztetve a Belügyminisztériummal, levélben fordult hozzám, hogy a főhadnagy családja részére engedélyezzem a díszsírhelyre történő temetést (a helyi rendelet szerint díszsírhely a haza és a város érdekében végzett kimagasló, kiemelkedő érdemek alapján biztosítható). A kérésnek megfelelően a hősi halált halt rendőr számára a nyíregyházi Északi Temető Rózsaparkjában díszsírhelyet adományoztam. Őszinte részvétem a családnak!”

– közölte Kovács Ferenc, a város polgármestere.

Előzőleg azonban a család jogi képviselőjének azt mondta, hogy nem temethetik a díszsírhelyre, mert a helyi rendelet előírásainak nem felel meg, illetve nincs már elég hely számára.

Az ügyvéd szerint azonban volt hely és a szabályzat is megengedte a kért parcellát. Végül Orbán Viktornak és Pintér Sándornak is írt levelet, majd a TEK főigazgatóját, Hajdu Jánost altábornagyot is értesítette.

– mondta dr. Helmeczy László.

Az áldozat édesanyja a lapnak elárulta, hogy a történtek nagyon megviselték.

– mondta. Hozzátette, hogy a TEK segítőkész volt, és ezért nagyon hálásak. Végül az ő közbenjárásukra teljesítette a városvezető a kérésüket.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!