A HBS-FN6 kódszámon futó LG Tone Free vezeték nélküli, szeparált fülhallgató nem találja fel a spanyolviaszt, hiszen alapvetően ugyanazt tudja, mint a legtöbb hasonló termék. Van hozzá egy kellemesen kicsi, töltőként is funkcionáló kerek tok, maguk a fülesek pedig az Apple-féle iskolát követik, tehát pipa formájúak, de legalább visszafogott méretben, így nem lógnak túl a fülcimpán.

Ami valamelyest egyedivé teszi az LG megoldását, hogy a tokban UVnano technológia dolgozik, ami töltés közben UV-fény segítségével képes fertőtleníteni a fülhallgatók azon részét, amit a hallójáratunkba helyezünk. A gyártó szerint ez a megoldás képes elpusztítani a baktériumok 99,9 százalékát, amit a német TÜV SÜD által felügyelt labortesztek bizonyítanak. Mindezt ellenőrizni nem tudtuk, de alapvetően megnyugtató a tudat, hogy - elméletileg - mindig fertőtlenített eszközt dugunk a fülünkbe. Ennél már csak az lett volna jobb, ha az LG megoldja, hogy ennek valamiféle vizuális bizonyítéka is legyen.

Az UV-fény nemcsak dísz, fertőtlenít! Fotó: Farkas Norbert

Szinte mindent tud, amit manapság illik

A HBS-FN6 persze nemcsak azért érdemes a figyelemre, mert a tok irtja a baktériumokat: a 40 ezres árcéduláért olyan fülest kapunk, ami szinte mindent tud, amit manapság egy ilyen terméknek illik. Az 50 mm átmérőjű és 23 mm vastag tok súlya elenyésző, szintre észrevétlenül elfér a zsebben, és maximumra töltve háromszor képes visszapumpálni az energiát a fülhallgatókba. Utóbbiak akár 6 óráig is bírják egyhuzamban, szóval biztosított a 24 órányi zenehallgatás, mielőtt minden lemerülne.

Kellemesen visszafogott szár. Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

A fertőtlenítés mellett a tok nagy előnye, hogy tudja a vezeték nélküli töltést, illetve a gyorstöltést is - ennek hála mindössze 5 perc alatt egyórányi energiát juttathatunk a fülhallgatókba. A pipaszerű fülesek ráadásul IPX4 szabvány szerinti védelemmel érkeznek, szóval esőben és sportolás közben sem feltétlenül kell félteni őket. A készülék dobozában az alap mellett ráadásul két különböző méretű szilikon harangot is találunk, és tapasztalatunk szerint a pipaszerű kütyük még futás közben is stabilan ülnek a fülben, nem kell aggódni amiatt, hogy mozgás közben kipottyannának onnan.

A fülhallgató ugyan applikáció nélkül is azonnal működik, de ettől függetlenül érdemes letölteni az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Tone Free alkalmazást. Egyrészt csak így frissíthető az eszköz szoftvere, amire komoly hangsúlyt fektet az LG, hiszen csak a tesztidőszak alatt két új verziót telepítettünk, illetve az appon belül variálhatunk az Equalizerrel, illetve módosítható, hogy a különböző gesztusokra milyen funkciókat aktiváljon a fülesek érintésérzékeny felülete.

A Tone Free applikációban például testre szabható a gesztusvezérlés. Fotó: 24.hu

Sajnos a HBS-FN6 ezen része nem lett a legjobb: a teszt során csak a legritkább esetben sikerült elsőre a kívánt parancsot kiadni. A füles szára sokszor nem tudta feldolgozni, hogy egyszer, kétszer, vagy háromszor érintettük meg, így hiába érhető el több lehetőség, mi végül csak arra használtuk, hogy elindítsuk vagy megállítsuk a zenét, esetleg hívásokat fogadtunk vagy zártunk le. Ami viszont jó hír, hogy headsetként kiválóan használható az eszköz, minden esetben kristálytisztán hallottuk a hívott vagy hívó felet, és a vonal másik végén sem panaszkodott senki amiatt, hogy nem értenék, amit mondunk.

Ami igazán hiányzik, az a zajszűrés. A fülesek bedugva ugyan egész jól kizárják a külvilágot, de ennek ellenére örültünk volna az aktív zajszűrésnek, főleg a metrón utazva. Pozitívum ugyanakkor, hogy van ambient mód, ami meglepően ügyesen erősíti fel a külvilág hasznos "zajait", így például a beszédet: még zenehallgatás közben is simán érzékeltük, ha valaki a nevünkön szólított a szerkesztőségben.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Ami a hangzást illeti, bár az LG kütyüje alapvetően jól szól, de a végeredmény messze nem tökéletes. A megfelelő hangélmény elérésében a Meridian segítette a dél-koreai mérnököket, és bár kétségtelen, hogy dinamikus, jól elkülönülő sávokkal operáló hangzást kapunk, de amíg a közép és magas tartományok kiválóan szólalnak meg, addig az erőteljes mélyek szinte teljesen hiányoznak a repertoárból. Ilyen szempontból még mindig a Sony tavalyi megoldása az egyik legjobb választás a piacon, de basszus tekintetében a Honor Magic Earbuds és a Samsung bármelyik Buds fülese lekörözni a HBS-FN6-ot.

Potens versenyző

Ahogy az eddigiekből kitűnik, az LG fülhallgatójának akadnak gyenge pontjai, ugyanakkor megvannak a tagadhatatlan előnyei is: ilyen a vezeték nélkül tölthető tok, a fertőtlenítés és a kielégítő üzemidő, mindezt ráadásul az Apple AirPods variánsoknál olcsóbban tudja. Igazából csak azoknak nem ajánlanánk jó szívvel, akiknek kiemelten fontos a zajszűrés, illetve nincsenek meg erőteljes basszus nélkül.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!