Pénteken az Európai Unió belügyminisztereinek luxembourgi ülésén bemutattak egy új francia javaslatot, amely szerint a schengeni övezetéhez tartozó 19 EU állam kötelezettséget vállalna arra, hogy menedékkérőket fogadjon be olyan migrációs nyomás alatt álló országokból, mint Görögország, Olaszország és Málta.


A terv évente mintegy 10 ezer menedékkérő áthelyezését tenné lehetővé azokba az EU-tagállamokba, amelyek hajlandóak a menedékkérők fogadására. Azoktól az államoktól, amelyek erre nem hajlandóak, pénzügyi hozzájárulást vár el a tervezet.

Az előterjesztésről beszámoló AlJazeera azt írja, hogy Franciaország régóta törekszik arra, hogy az Európai Uniót egy régóta késő menekültügyi egyezmény felé tolja. A pénteki tervezet azonban, ahelyett, hogy megpróbálná megtörni a menedékkérőktől tartó többnyire keleti tagállam ellenállását, egy "önkéntes szolidaritási mechanizmus" létrehozását ajánlja egy 12 hónapos tesztidőszak keretében - írja a közel-keleti érdekeltségű hírcsatorna az AFP francia hírügynökségre hivatkozva.

Az országok nagy többsége támogatja ezt a szolidaritást, és tucatnyi ország támogatja az áthelyezéseket, ami nagyon pozitív

- értékelt Gerald Darmanin francia belügyminiszter, aki azt mondta, Franciaország és Németország a menedékkérők befogadása mellett áll.

Darmanin a Twitteren később azt írta az értekezletről, hogy "jelentős előrelépés" történt, és a tagállamok nagy többsége támogatni fogja a tervet.

Ylva Johansson, az EU migrációs biztosa azt mondta, fontos lépésként értékeli a történeteket, miután hosszú hónapokon át sikertelenül próbálkozott, hogy a tagállamokkal elfogadtassa a 2020 szeptemberében bemutatott, átfogóbb menekültügyi reformjavaslatot.

Minden országot érint az ukrán menekültválság. De más menekültek és bevándorlók is jönnek, ehhez pedig szolidaritásra van szükség

- mondta.

Nancy Faeser német belügyminiszter arról beszélt, hogy szerinte 10-12 ország áll a terv mögött, és "eléggé biztos abban, hogy elfogadják" azt. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter ezzel szemben erős ellenállást mutatott: szerinte a tervnek rossz üzenete van az embercsempészet szempontjából. Az osztrák belügyminiszter az MTI beszámolója szerint a schengeni övezeten belüli határellenőrzés újbóli bevezetését is pedzegette az értekezleten.

Hollandia máris közölte, hogy a javaslat értelmében nem fogad be menedékkérőket, bár egyik diplomatájuk szerint más módon hozzájárulhatnak a munkához. Más keleti tagállamok, mint például Magyarország és Lengyelország továbbra is kitartóan ellenállnak minden kötelező érvényű migrációs áthelyezési programnak.

A francia javaslat azt is hangsúlyozza, hogy a menedékkérők azonosítását az Eurodac biometrikus adatbázis és egy új belépési szűrőrendszer használatával bővítenék.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!