Az elérhető cégnyilvántartások szerint a mai napig pénzeli az állam Töröcskei Istvánt: ő az állami tulajdonban levő, az állami áramrendszert irányító Mavir Zrt. igazgatóságának elnöke, és tisztségéért három éve havi 300 ezer forintot kapott, a juttatás jelenlegi összegéről nincs adat a cég weboldalán.

Töröcskeit azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy ő és felesége vezető szerepet töltött be egy bűnszervezetben, amely hatmilliárd forint vagyoni kárt okozott. A Széchenyi Bank köré épült bűnszervezetről van szó, és (a tizenkilencből) kilenc gyanúsítottat őrizetbe is vettek, Töröcskeit és a feleségét pedig letartóztatták.

A bank Töröcskei és felesége érdekeltsége volt, a tulajdonukban álló T & T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. 2010 elején vásárolt egy bankot, amelyet nem sokára átkereszteltek Széchenyi Kereskedelmi Bankra, és építkezésbe fogtak. Csakhogy már az elejétől súlyos szabálytalanságokat követtek el a hitelintézetnél, amely fennállása hat éve alatt mindvégig veszteséget termelt.

A kormánykörökön belül azonban akkor még jól feküdt Töröcskei, akiről az terjedt el, hogy Simicska Lajos embere, és épülő bankja mellett megbízták az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezetésével is 2011-ben.

Noha súlyos szabálytalanságok voltak a Széchenyi Banknál, a hatóságok és a kormányzat olyannyira szemet hunyt azok felett, hogy 2013 közepén az állam kisebbségi tulajdonosként, 3 milliárd forintért cserébe beszállt a bankba. A tulajdonszerzés előkészítése és a bank átvilágítása 2012-re esett, amikor Matolcsy György volt a gazdasági miniszter, ő 2013 tavaszán a jegybank elnöke lett, a miniszteri bársonyszékben Varga Mihály váltotta, az állam pedig beállt 49 százalékos tulajdonosként a Széchenyi Bank mögé.

Aztán 2014 közepén megtört valami. A hvg.hu több cikkben is foglalkozott a bank körüli problémákkal, a súlyos tőkehiánnyal, az informatikai nyilvántartási hiányosságokkal, az elküldött vezérkarral. A felügyeleti jogokat gyakorló nemzeti bank 2014 elején átfogó vizsgálatba fogott, őszre pedig vaskos dokumentum sorolta a szabálytalanságokat, törvénysértéseket - ezekből a lap több példát is felvillantott.

A jegybank anyaga több esetről is beszámol, amikor a Széchenyi Bankban olyan cégeknek ítéltek meg hiteleket, amelyeknél maga Töröcskei István vezető volt, vagy üzleti érdeke fűződött hozzájuk, a bank részéről pedig ő, vagy a felesége részt vett a hitel jóváhagyásában. Az ilyen összeférhetetlenségeket szigorúan tiltja a törvény: egy bank vezetője, de még alkalmazottja vagy megbízott szakértője sem vehet részt olyan döntésben a bank részéről, amelyhez neki, közeli hozzátartozójának vagy a tulajdonában álló cégnek üzleti érdeke fűződik, vagy vezető állást tölt be a társaságnál

- írta a jegybanki jelentést megismerő portál.

Fotó: Bruzák Noémi /MTI

Alighanem az ügyészség is ilyen mozzanatokra utalt, amikor szerdai közleményében azt írta, hogy a bűnszervezet a hiteleket helyezett ki olyan esetekben is, ha a hitelt igénylő gazdasági társaság hitelhez nem juthatott volna. A hitelezett cégek a kölcsönt nem fizették vissza, azokból a pénzintézet közvetett tulajdonosának cége gazdagodott, miután a társaságok a felvett összeg döntő hányadát rövid időn belül, különböző cégek közbeiktatásával, előre meghatározott módon továbbutalták.

A bank ügyében 2014 telén fogyhatott el az állami cérna, decemberben a jegybank gyakorlatilag átvette a Széchenyi Bankot azzal, hogy felügyeleti biztost rendelt ki, visszavonta a bank tevékenységi engedélyét és elindította a végelszámolást. 2015 augusztusában felszámolásba fordult az eljárás. Töröcskei még 2014 decemberében lemondott az ÁKK éléről. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2014 közepén pedig már mosta kezeit, azt jelezte a jegybanki jelentés szerint, hogy a tulajdonosi szerepvállalást megelőző átvilágítás során a bank nem adott teljes körű felvilágosítást, sőt információkat hallgatott el.

Azonban hiába tett feljelentést a jegybank ismeretlen tettes ellen még 2015 elején, éveken át mintha jegelték volna a nyomozást. Két év elteltével azt tudtuk meg, nemcsak hogy gyanúsítottat nem talált addig rendőrség, de Töröcskeit és feleségét még tanúként sem hallgatták meg, és a T&T Zrt.-nél sem kopogtatott a rendőrség - ezt akkor maga Töröcskei állította lapunknak.

Pedig a jegybank 2015 őszén Töröcskei feleségét és a bank három vezetőjét súlyos pénzbírsággal sújtotta. Az MNB rendkívül súlyosnak minősítette a volt vezetők által elkövetett jogsértések jellegét, súlyát és következményeit, ezért 18-20 millió forint közötti összegre büntette őket.

Ezidáig tehát úgy tűnt, parkolópályára került az ügy. Aztán most, szűk hat évvel a bank bedőlése után az ügyészség nagyszabású akciót hajtatott végre az őrizetbevételek előtt. Kerestük Töröcskei Istvánt, de nem értük el, és a Maviron keresztül sem tudtunk kapcsolatba lépni vele. Bő öt éve egyébként még arra utalt, hogy a legmagasabb szinten állapodott meg a Széchenyi Bank állami megsegítéséről. A bank akkori vezérigazgatóját is kerestük, de hiába.

Töröcskei István. Fotó: Filep István /MTI

"A pénz a sátán ganaja"

Engem a pénz valójában soha nem hajtott. Édesapám, bölcs emberként, mindig úgy beszélt a pénzről, hogy a "sátán ganaja". A Hír Tv-s befektetésnél sem morfondíroztam, mikor térül meg. Engem még abban a szellemben neveltek, hogy ha a Jóisten megadta, hogy elérhettél valamit, akkor kutya kötelességed lehetőséget teremteni, segíteni másoknak

- foglalta össze munkásságának fő mozgatóját a HVG-nek 2012-ben adott interjúban Töröcskei István, aki bankárként és főadósságkezelőként akkoriban térdig gázolt a milliárdokban.

A kezdettől jobboldali kötődésűként ismert, régi vágású üzletember a karrierjét az MNB-ben kezdte még 1973-ban Boros Imrével, az Antall-kormány idején azután a Magyar Hitelbank vezérévé lépett elő. A jobboldal egyik mecénásaként tartották számon, sajtóértesülések szerint a bank különböző cégeken keresztül összesen egymilliárd forinttal finanszírozta az MDF, a Fidesz és a KDNP 1994-es választási kampányát. Döntő szerepe volt a jobboldali médiabirodalom létrejöttében is: finanszírozta a Hír Tv-t és a Lánchíd Rádiót a legnehezebb időkben, a 2002 és 2010 közötti ellenzéki szűk esztendőkben, aztán amikor a második Orbán-kormánnyal elérkezett az állami hirdetéseső, átadta az egészet a Simicska Lajos-Nyerges Zsolt párosnak. De ha kellett, bajba jutott jobboldali mágnásoknak segített be, megesett, hogy Orbán Viktor családi barátja és egykori üzlettársa, Kékessy Dezső borászatát pofozta helyre.

Orbán nem volt hálátlan: kormányra kerülése után Töröcskei lett az állami adósságkezelő vezetője, de feladata nem csak a nemzetközi hitelpiac megdolgozásából, a dollármilliárdok összekalapozásából állt. Kulcsszereplője lett a keleti nyitásnak, és olyan nagy nemzetközi egyezményeken munkálkodott, mint a kínai kormánnyal tető alá hozott egymilliárd dolláros hitel és a Paksi Atomerőmű bővítésének finanszírozási konstrukciója. Utóbbiban saját bankjának, a Kajmán-szigeteken bejegyzett tulajdonostól 2010-ben megvásárolt Széchenyi Banknak is szerepet szánt: arról volt szó, hogy a 10 milliárd eurós orosz hitel a saját pénzintézetén keresztül érkezik majd a Vnyesekonombanktól.

Közben fontos cégekben jutott pozíciókhoz, az állami tulajdonú Mavir Zrt. igazgatóságába és évi durván 10 milliós javadalmazásért a Mol Nyrt. felügyelőbizottságába is bekerült. Uniós pénzek terítését bíztak rá, a hozzá köthető két pénzügyi közvetítő, a Kairos és a Prosperitas 6-6 milliárd forint uniós kockázati tőkét kezelhetett. Más területeken is építette az érdekeltségeit, birodalmába tartozott az energetikában utazó Pannergy, illetve az informatikában érdekelt Synergon is. Egyébként mint minden rendes NER-oligarchának, neki is jutott a privatizált állami gazdaságokból, igaz, ő 2012-ben megvált a Gödöllői Tangazdaságtól.

Töröcskei barátjaként beszélt a Fidesz gazdasági hátországát kiépítő Simicska Lajosról, és a bankár bukását is összefüggésbe hozták a főoligarcha kegyvesztésével annak idején. Tény, hogy alig két hónappal a mélyben már meglevő Simicska-Orbán konfliktust teátrálisan kirobbantó G-nap előtt csapott le az MNB a Széchenyi Bankra, és mondott le Töröcskei az adósságkezelő vezetéséről.

A barátság régi időkre nyúlt vissza a pártpénztárnokkal és közös üzleteken is van nyoma: az egyéb hitelnyújtással foglalkozó (a Töröcskei birodalom bukása után felszámolásba dőlt) Platinium Pénzügyi Szolgáltatóház Zrt.-t például közösen birtokolta 2005-től Töröcskei T & T vagyonkezelője és a Simicska-féle Mahir. Együttműködésük a határokon is túl nyúlt, a Platinium romániai testvércégében, a bukaresti Platinum IFN SA-ban a Mahir volt a legnagyobb tulajdonos 40 százalékkal.

Töröcskei egykor kiterjedt birodalmát pillanatok alatt széthordták a feltörekvő nemzeti nagytőkések, például az Orbán bizalmasa, Garancsi István érdekeltségében álló Duna Takarék Banknak adott engedélyt a jegybank, hogy megvegye a Széchenyi Lízing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t. A Prosperitas Gubicza Ágostonnál landolt (ő Rogán Antal első feleségének férje), és a GB&Partners Kockázati Tőkealap-kezelőre átnevezve óriás karriert futott be: az Eximbank 16 milliárd forint szétterítését bízta rá.

A valaha szerteágazó Töröcskei-érdekeltségekből, vezető pozíciókból mára hírmondónak maradt néhány: az Opten adatbázisa szerint megvan még, de életjeleket alig ad a régi családi cége, a dörgicsei T&T Ingatlanforgalmazó Vagyonkezelő Zrt., illetve a Boros Imrével közös B&B Vagyonkezelő Zrt. Ezeken kívül Töröcskei résztulajdonosa egy másik, kicsiny vagyonkezelőnek, az Innostart-Holding Kft.-nek. Az egykori bankár a Pannergy Geotermikus Erőművek Zrt. igazgatóságában cikkünk írásakor még igazgatósági tagként szerepelt, de nem tudta megtartani a helyét a Pannergy Nyrt.-ben, neve éppen törlés alatt állt. Helyére új potentátot igazoltak, Rencsár Kálmánt, a leggazdagabbak közé idén betört építőiparos milliárdos Soltút-tulajt vették be a testületbe.

Továbbá igazgatósági elnöke a Patapoklosiban bejegyzett Megújuló Hangya - 2010 Általános, Integrációs, Termelő, Feldolgozó, Értékesítő, Vagyonkezelő és Szolgáltató Szövetkezetnek. Töröcskei még főadósságkezelőként adta ki a jelszót, hogy minden faluban meg kell szervezni a Hangya-közösséget. Azt szorgalmazza, hogy a "kivonuló" külföldi pénzintézetek helyét olyan vidéki hitelszövetkezet-hálózat vegye át, amelyben a tagok pénzzel, kölcsönnel segítik egymást.

Kiemelt kép: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ vezetője 2013. áprilisában. Fotó: Kovács Attila /MTI


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!