Az ENSZ szerint ez több, mint egymillió embert érintene, és katasztrófához vezetne, pusztító humanitárius következményekkel járna. Izrael szerint szégyenletes a világszervezet közleménye.


Az izraeli hadsereg felszólította Gáza város civil lakosait, hogy hagyják el a várost, és menjenek az övezet déli részére.

Az IDF szerint ugyanis a Hamász fegyveres terroristái a város alatti alagutakban és lakóépületekben rejtőznek - írja a BBC.

Azt írták: "Saját és családjuk biztonsága érdekében hagyják el a várost, hogy távol legyenek a Hamász terroristáitól, akik emberi pajzsként használják önöket".

Hozzátették még, hogy

Már korábban tudni lehetett, hogy Izrael szárazföldi offenzívát indít majd a Gázai övezetben, katonák ezrei gyülekeznek a határon.

Az izraeli hadsereg közölte az ENSZ-szel, hogy a következő 24 órában mindenkinek, aki a Wadi Gázától (egy folyóvölgy a Gázai övezetben) északra él, át kell költöznie a Gázai övezet déli részére.

Az ENSZ szerint ez körülbelül 1,1 millió embert jelent - az egész Gázai övezet lakosságának mintegy felét. Az érintett területhez tartozik a sűrűn lakott Gáza város is.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete "szégyenletesnek" nevezte a nemzetközi testület nyilatkozatát. Azt mondta, hogy ők figyelmeztették a Gázai övezet lakóit, és megpróbálták "minimalizálni a Hamász elleni katonai műveletben részt nem vevőknek okozott károkat".

- mondta Erdan.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!